2022-08-26 10:00Pressmeddelande

Milena Høgsberg blir ny chef för Wanås Konst

Danish-American curator, institutional leader, and author Milena Høgsberg steps into her new role as Director and Chief Curator of Wanås Konst in September. Photo: Christian Bang
Dansk-amerikanska curatorn, institutionsledaren och författaren Milena Høgsberg tillträder som ny verksamhetschef och konstnärlig ledare för Wanås Konst i september. Foto: Christian Bang

Milena Høgsberg blir ny chef för Wanås Konst

I september tillträder den dansk-amerikanska curatorn, institutionsledaren och författaren Milena Høgsberg som ny verksamhetschef och konstnärlig ledare för Wanås Konst. Høgsberg har en lång internationell karriär bakom sig, med särskilt fokus på samtidskonst.

"Jag är väldigt glad över att vi har kunnat rekrytera Milena Høgsberg som ny verksamhetschef och konstnärlig ledare för Wanås Konst. Med sin djupa förankring i samtidskonsten kommer hon att vidareutveckla Wanås Konst i en spännande riktning. Hennes erfarenhet från flera nordiska institutioner kommer, tillsammans med hennes stora internationella nätverk, stärka banden till våra grannländer och skapa nya spännande samarbeten", säger Fabian Hielte, styrelseordförande för Wanås Konst.

Milena Høgsberg har en gedigen curator- och chefserfarenhet från bland annat Henie Onstad Kunstsenter, Lofoten International Art Festival i Norge och Holbæk Art, Museum of Contemporary Art, Roskilde i Danmark. Hon har många års erfarenhet av att producera nya installationer i stor skala med konstnärer som Lea Porsager, Sondra Perry och Ane Graff. 2021 kurerade hon tillsammans med Iris Müller-Westermann den stora separatutställningen Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium på Moderna Museet Malmö. 

"Jag har följt Wanås Konsts program under många år och ser fram emot att fortsätta arbetet med teamet för att utveckla Wanås som destination och som plats för unika möten med internationell samtidskonst och natur”, säger Milena Høgsberg, ny verksamhetschef och konstnärlig ledare för Wanås Konst.

Wanås Konst är en internationell skulpturpark och ett centrum för konst och lärande som drivs av den ideella Stiftelsen Wanås Utställningar. Här skapas, presenteras och förmedlas internationell samtidskonst med inriktning på skulptur och installation, men även andra kreativa discipliner som dans, design och skrivande. Varje år bjuds internationella konstnärer in för att skapa konst i skulpturparken. Det finns idag ett 70-tal permanenta konstverk i samlingen – producerade för Wanås Konst. Det förmedlande, pedagogiska och tillgänglighetsskapande arbetet är starkt och växande. 

Milena Høgsberg efterträder chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell som var konstnärlig ledare och verksamhetschef för Wanås Konst mellan 2011 och 2022. Elisabeth Millqvist tillträdde som ny chef för Moderna Museet Malmö i augusti i år. 


För mer information vänligen kontakta: Görel Karlsson, kommunikationsansvarig,
044- 253 15 64 gorel.karlsson@wanaskonst.se  
Pressrum, pressfoto och mer information: https://press.wanaskonst.se 


Om Wanås Konst och Stiftelsen Wanås Utställningar Wanås Konst – Center för Konst och Lärande

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar platsspecifik internationell samtidskonst utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i skulpturparken ingår, tar 2,5 tim till 4 tim. 

Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 tim från Malmö/Köpenhamn. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. 2011 tog chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell över ledarskapet. Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).


Wanås Konst Skulpturpark med samlingen öppen året runt dagligen kl. 10 – 17
Wanås Konst, Shop & Deli, Café öppettider 2022: 
7 maj – 2 okt, dagligen 10 – 17
6 okt – 6 nov, tors–sön 11 – 16*
*Höstlov även 31 okt–2 nov 
https://www.wanaskonst.se

Wanås Restaurant Hotel – har öppet för hotellgäster, konferenser och bokade middagsgäster se www.wanasrh.se

 Om Wanås Konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar platsspecifik internationell samtidskonst utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i skulpturparken ingår, tar 2,5 tim till 4 tim. Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 tim från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Verksamhetschef är Mattias Givell som tillsammans med Elisabeth Millqvist lett institutionen sedan 2011. Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).

Relaterade presskit