2024-01-22 13:14Pressmeddelande

Wanås presenterar årets utställning - The Ocean in the Forest

Eduardo Navarro, Spathiphyllum Auris, 2022. Installation view at Nature Park Puez-Odle, Vallunga. Commissioned by Biennale Gherdëina ∞. Ph. Tiberio Sorvillo (33)Eduardo Navarro, Spathiphyllum Auris, 2022. Installation view at Nature Park Puez-Odle, Vallunga. Commissioned by Biennale Gherdëina ∞. Ph. Tiberio Sorvillo (33)

Under 2024 arrangerar Wanås Konst en omfattande grupputställning med titeln The Ocean in the Forest som presenteras i flera delar och som inkluderar verk av de internationella konstnärerna Lavanya Mani, Youmna Chlala, Evan Ifekoya och Eduardo Navarro. Titeln är hämtad ur en dröm och väcker associationer till både fantasieggande och illavarslande berättelser och myter. De fyra konstnärerna har bjudits in för att utforska temat med nya platsspecifika verk i skogen och i studion. 

Wanås Konst är idag en av Sveriges största skulpturparker och innefattar över 80 permanenta verk och drivs under ledning av Milena Høgsberg som har kurerat årets utställning. Parken öppnar traditionsenligt till påsken där den första delen invigs för att sedan följas upp med en stor öppen vernissagedag den 4 maj. (pressdag 2 maj).

DEL 1 - The Ocean in the Forest - Lavanya Mani

Wanås Konst är stolta att presentera nya verk av konstnären Lavanya Mani (f. 1977 verksam i Bangalore, Indien). Med utgångspunkt i traditionella indiska fabler undersöker Mani i textila konstverk människans fascination för myter och historier exempelvis frågor som rör apokalypsen. Berättelser som återfinns i olika versioner i alla kulturer och som liksom kryddor och fröer spridits över världen genom handel och kolonialism. Vernissage 23 mars kl. 10 – 16. Utställningsperiod 23 mars – 23 juni.

DEL 2 - The Ocean in the Forest - Youmna Chlala, Evan Ifekoya, Eduardo Navarro

Den 4 maj är det stor dagsvernissage för sommarens utställning som inkluderar tre välkända internationella namn Youmna Chlala, Evan Ifekoya och Eduardo Navarro som har bjudits in att ge uttryck till temat The Ocean in the Forest. Vernissage 4 maj kl. 10– 17 (i närvaro av konstnärerna) Pressdag 2 maj. Utställningsperiod 4 maj – 3 november.

Youmna Chlala (född i Beirut, Libanon och verksam i New York, USA) arbetar med teckningar, skulpturer och installationer och undersöker språket, ödet och arkitektur. Till utställningen har hon bjudits in att producera ett performativt ljudverk som förhåller sig till idén om havet som fyller skogen.

Evan Ifekoya (f. 1988 iperu, Nigeria verksam i London, Storbritannien) är intresserad av samspelet mellan ljud, arkitektur, plats och den mänskliga kroppen. I skulpturparken gör konstnären en arkitektonisk intervention i ett lusthus med vasstak från 1920-talet och utforskar samtidigt ljudets transformerande kraft, rörelse och svart queerness.

Eduardo Navarro (f. 1979 verksam i Argentina) skapar situationer som påverkar sinnena och uppfattningen av världen runtomkring. I skulpturparken bjuder han in vinden, skogen och besökarna till musikalisk lekplats.

Övriga höjdpunkter under 2024

Wanås Konst har under utställningsperioden ett rikt program med konstvisningar, seminarium och kreativa workshops för alla åldrar. Hotellet och restaurangen kommer att arrangera Dining in the Wild då utställningen visas och bord dukas upp utomhus mitt i skulpturparken. Säsongen avrundas med den andra upplagan Wanås Art & Words Festival som arrangeras i ett mer omfattande format och sluter an till årets utställningstitel.

I tider av klimatkris arbetar Wanås Konst medvetet med att bli en hållbar institution. Det kräver reflektion kring rollen som producent av nya konstverk och vårdare av en ”permanent” samling i en skog som också är ett naturreservat och hem för varelser och växter. I år sätts fokus på verk av Martin Puryear och Kimsooja som på olika sätt reflekterar elementen och skiftar från årstid till årstid i rytm med dess omgivning.

Martin Puryear: Meditation in a Beech Wood 
Martin Puryear’s monumentala vasskulptur Meditation in a Beech Wood (1996) som är placerad ute i bokskogen kommer under sommaren att rekonstrueras. Besökarna bjuds in att ta del av hela processen, möta hantverkarna och i augusti avslutas projektet med ett seminarium där konstnären återinviger sin skulptur. 10 juni – september. 

Kimsooja: A Laundry Field 
Kimsoojas verk A Laundry Field från 2020 har förvärvats in i Wanås Konsts samling och i sommar kan verket återupplevas i skulpturparken. 100-tals vita lakan, broderade med monogram eller dekorerade med spets som vajar i vinden och för tankarna till skapandet av ett hem, livet och döden. 26 juni – 29 september.

Wanås Art & Words Festival 
Wanås Art & Words Festival är en annorlunda och experimentell litteraturfestival för alla sinnen som hade premiär 2023 med titeln Mycocosm, och temat svampar och mycelnätverk. Årets festival blir en förlängning av årets tema och fortsätter utforskandet av människans relation till andra arter, jorden, kunskap, traditioner och varandra genom samtal, workshops, natur- och matupplevelser och den litteratur om mer än mänskliga världar som inspirerar och upptar samtidskonsten. September – oktober.

Wanås Konstklubb och studio
Varje dag under hela påsk-, sommar-, och höstlov samt övriga helger erbjuds en kreativ drop-in verkstad i studion. Wanås Konst har även en aktiv medlemsklubb får alla åldrar. Nytt för i år är att Wanås konstklubb arrangerar en konstcirkel för seniorer och för medlemmar mellan 15 och 18 år. Wanås Konstklubb fortsätter med träffar en gång i månaden för +15 och kommer att fortsätta arrangera konstkollo för ålder 13 - 15 år under sommaren.


Om Wanås Konst

Wanås Konst är idag en av Sveriges största skulpturparker och har över 80 permanenta konstverk som ingår i samlingen. Varje år bjuder Wanås Konst in konstnärer för att skapa platsspecifik konst både inomhus och utomhus. I samlingen finns verk av bland andra Carola Grahn, Jenny Holzer, Yoko Ono och Ann-Sofi Sidén.  

Wanås Konst drivs av den ideella Stiftelsen Wanås Utställningar och leds av en Konstnärlig ledare & Verksamhetschef som tillsammans med Wanås Konst team kurerar konstprogrammet och förvaltar samlingen i skulpturparken. I september 2022 tog Milena Høgsberg över som konstnärlig ledare. Konstverksamheten som nu går in i sitt 37 år, startades i privat regi av Marika Wachtmeister i 1987,  och omvandlades till stiftelse 1995. Verksamheten finansieras främst genom egenintäkter och av statligt, regionalt och kommunalt stöd samt privata fonder och sponsring. Wanås Restaurant Hotel drivs separat och välkomna gäster som vill bo över och stanna för middag. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 tim från Malmö/Köpenhamn. 


Kontaktpersoner

Presskontakt
Joanna Sundström

Relaterade presskit