2020-12-14 08:00Pressmeddelande

Wanås Konst presenterar program för 2021

null

Wanås Konst presenterar första halvårets utställningsprogram 2021. Vårsäsongen startar 6 mars med att konsthallen öppnar och Katarina Löfströms populära verk kommer tillbaka i skulpturparken. I maj möts abstrakt och föreställande med presentationer av Martin Jacobsons gigantiska handmålade kulisser till Jonas Gardells Queen of F*cking everything och Rana Begums utforskningar av geometri som skapar rytm och repetition. Wanås Konsts Live Art program omfattar Sverigepremiär för Dansk Danseteaters föreställning av Rachel Tess med kostym av den uppmärksammade danske konstnären Peter Linde Busk och premiär för ett verk gjort för skulpturparken av den Malmöbaserade koreografen Frédéric Gies.  Dessutom visas ett omfattande pedagogiskt projekt där skolelever jobbar på distans med konstnärsduon Isabel och Alfredo Aquilizan och bygger drömhus som likt en hel stad flyttar in i konsthallen under våren. I höst ställer den norska konstnären Marit Roland ut i konsthallen.
Rachel Tess Last Dances Med kostym av Peter Linde Busk Foto Raphael Frisenvnge Solholm Danish Dance Theater
Koreografen Rachel Tess Last Dances, med kostym av Peter Lind Busk och producerad av Dansk Danseteater, får Sverigepremiär på Wanås Konst i juli 2021. Foto: Raphael Frisenvænge Solholm/Dansk Danseteater.
Nära möten med det storskaliga
I programmet för 2021 arbetar konstnärerna storskaligt – teckning blir skulptural, måleri en totalinstallation och ett konstverk leder oss in genom stenmuren och ut i skulpturparken. Centralt i de nya projekten är att konstnärerna går upp i skala och utmanar definitioner som teckning och måleri, teckning blir tredimensionell och vi går in ibland måleri och upp på konsten. Både Begum och Jacobson visar konstverk som kan beskrivas som monumentala men Jacobsons målningar kännetecknas samtidigt av det handgjorda och Begums konst, med upprepade former, rymmer det meditativa.
Utställningsprogram 2021Våren 2021 – Isabel och Alfredo Aquilizan, In Habit, 1 april – 29 aug
 
In Habit är ett pedagogiskt projekt med Isabel (f. 1965, Filippinerna) & Alfredo Aquilizan (f.1962, Filippinerna) som genomförs med konstnärerna på distans. Konstnärsduon berättar: vår konstnärliga praktik är förankrad i idén om medskapande och samarbete, med projekt som involverar och engagerar samt skapar relationer genom att dela erfarenheter. Aquilizans är influerade av erfarenheten att lämna sitt hemland Filippinerna för Australien och de återkommer till tema som hem, tillhörighet och migration. De besökte Wanås Konst inför ett planerat samarbete och utställning 2020 men deras projekt har omarbetats och genomförs hösten 2020 och våren 2021 med konstnärerna på distans. I skolor och tillsammans med olika grupper och föreningar pågår arbetet med att bygga drömhus som bildar stora städer. På hjul, på båt, stora och små växer byggnader av kartong fram och samlas i en presentation i konsthallen under våren 2021. Med In Habit ställer konstnärerna ut för första gången i Sverige.
Sommar och höst 8 maj – 7 november, 2021 Rana Begum & Martin Jacobson

Rana Begum (f. Bangladesh, 1977) arbetar abstrakt och skulpturalt med färg och form som utgångspunkt och intresserar sig för hur konstverk förändras genom hur ljuset faller eller genom att betraktaren rör sig framför dem. Hon beskriver: Jag vill att konstverken ska omfatta någon slags rörelse, antingen det är i materialet eller människor som fysiskt förflyttar sig runt verket. Begum utforskar det abstrakta inspirerat av barndomens naturupplevelser, vardagliga materials geometriska former och traditionell islamisk ornamentik. På husväggar eller på rutpapper, i metall eller med akvarell blir upprepade geometriska former minimalistiska presentationer.
Martin Jacobson (f. 1978 Stockholm) arbetar i dialog med förlagor från konsthistorien som ett sätt att utforska måleriet. När hans verk flyttar in i en av de gamla byggnaderna på Wanås Konst är det de väldiga, handmålade kulisserna, den största 16 x 9 meter, till Jonas Gardells Queen of F*cking everything som lyfts fram som måleri och förvandlar en hel byggnad. Gardell har beskrivit föreställningen som sin sista storskaliga, ett slags final som handlar om mirakel. När han valde att arbeta med handmålade kulisser kombinerade Gardell scenkonsthistoria och sitt eget stora konstintresse. Jacobson arbetade i över ett år i det jättelika formatet med motiv som en rosa soluppgång och glittrande vatten med referenser till, och inspiration från, populärhistoria, religiösa bilder och barock teater.
Sommarens Live Art – Frédéric Gies samt Rachel Tess & Dansk Danseteater

I juni presenterar Frédéric Gies (f.1973, Frankrike, verksam i Malmö) ett nytt solo för Wanås Konst med utgångspunkten i kroppens relation till utomhusmiljön, dess förutsättningar och ljud, skulpturparken och konsten. Gies använder form som möjligheter istället för begränsningar. Efter att ha studerat balett och modern dans har Gies arbetat med franska koreografer, varit verksam i Berlin och hen har under 2000-talet uppmärksammats för sina egna koreografier ofta med inspiration av klubb- och technoscenen. Gies skapar sina verk både själv och i samarbete med andra.
I juli blir det Sverigepremiär på Wanås Konst för Last Dances, en ny föreställning av och med koreografen Rachel Tess (f. 1980, USA) producerad av Dansk Dansteater med kostym av den uppmärksammade danske konstnären Peter Linde Busk som blandar mönster, material och känslostämningar till brokiga spännande uttryck. Last Dances är utvecklad för museum och fortsätter Tess arbete utanför det traditionella scenrummet och hennes intresse för olika möten med publik.
Höstutställning, (datum meddelas under året) Marit Roland

Marit Roland (f. 1981 Kristiansand, Norge) ställer ut för första gången i Sverige. Hennes intresse är teckning men kopplat till papper som material som hon bearbetar till stora, sköra, tredimensionella skulpturala installationer som hon kallar paper drawings. Hon beskriver dem:
Paper Drawing er forgjengelig og kan ikke flyttes på i sin helhet. Det kan lages på nytt, men vil aldri kunne vises identisk på to steder. Etter endt utstilling blir verket resirkulert og papiret får et nytt liv etter sin tid som kunst.
Om konstnärerna

Rana Begum (f. 1977, Bangladesh bor och verkar i London) har en examen i måleri från Slade School of Fine Art, London (2002). Hon valdes in som en Royal Academian 2020. Hon har haft separatutställning på TATE St Ives (2018) och visat verk på Dhaka Art Summit (2020) och Frieze Sculpture Park (2018). I Sverige har hon ställt ut på Tensta konsthall (2016) och CF Hill, Stockholm (2020). Läs mer: https://www.ranabegum.com/ Se mer på Instagram: @ranabegumstudio
Martin Jacobson (f. 1978 Stockholm där han bor och verkar) är utbildad på Örebro konstskola samt Malmö konsthögskola. Utställningar i urval inkluderar Venedigbiennalen 2009 (The Collectors), Sydneybiennalen 2010, separatutställningar på Nordiska akvarellmuseet, 2013 Norrtälje konsthall 2015 och Vandalorum 2019. Se mer på Instagram: @jacobsonmartin
Isabel och Alfredo Aquilizan (f. 1965, Filippinerna och f.1962, Filippinerna) har deltagit i flera av de ledande konstbiennalerna som Sharjahbiennalen (2013), Sydneybiennalen (2006) och Venedigbiennalen (2003). Se mer på Instagram: @fruitjuice_factory_studio
Frédéric Gies (f.1973, Frankrike, verksam i Malmö) har bland annat arbetat med Jefta van Dinther, DD Dorvillier, Daniel Jentasch, Isabelle Schad, Alice Chauchat och Odile Seitz. Parallellt har hen fortsatt att dansa i verk av andra koreografer. Hen undervisar återkommande som gästlärare på t e x HZT i Berlin, DOCH och Cullbergbaletten.
Rachel Tess (f. 1980, Portland, USA bor och verkar i Skåne), dansare och koreograf har varit medlem i Les Grands Ballets Canadiens de Montreal, Göteborg Operans danskompani, samt varit del av den fasta ensemblen i Cullbergbaletten. Last Dances är en del av ”Generator-Choreographic fellowship” Dansk Dansteaters mångåriga satsning på nästa generations framstående koreografer som erbjuds möjligheten att arbeta med kompaniets dansare och utveckla en koreografisk idé. Tess verk Any Number of Sunsets hade premiär på Skillinge Teater 2018 och fortsatte att turnera till Dansens Hus, MDT, Atalante och Danstationen 2019. Samma år mottog hon Birgit Cullberg-stipendiet. Hon är verksamhetsledare för Milvus Artistic Research Center, MARC, Skåne, ett interdisciplinärt residency-program. Sedan 2014 har Wanås Konst tillsammans med Tess arbetat med Live Art som en långsiktig satsning på samtida dans och koreografi, Tess är Wanås Konsts affilierade curator dans. Se mer på Instagram: @danskdanseteater
Peter Linde Busk (f. Köpenhamn, 1973 där han bor och verkar) är utbildad på Slade School of Fine Art, London; Hunter College of Art, New York och The Royal Academy of Arts, London. 2008 studerade han på konstakademin i Düsseldorf för konstnären Peter Doig. Han har ställt ut omfattande internationellt och i Sverige haft en separatutställning på Borås konstmuseum, 2017. Linde Busk är representerad bland annat i samlingarna Rubell Family Collection, Miami; Saatchi Collection, London; Holstebro Kunstmuseum samt ARKEN Museum for Moderne Kunst, Ishøj. 2020 år tilldelades han Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat.
Marit Roland (f. 1981 Kristiansand bor och verkar i Oslo) tog examen från Kunstakademiet i Trondheim (2012), hon fick Norska kulturrådets arbetsstipendium 2014–2015 samt 2017. Utställningen blir hennes första i Sverige. Läs mer: maritroland.wordpress.com Se mer på Instagram: @marit_rolandÖppet ute, stängt inne. Såhär besöker du oss under vintermånaderna.Wanås Konst finns för dig som gillar att vara ute i naturen och möta konst. Skulpturparken är öppen dagligen året om klockan 10 – 17, konsthall, soppcafé, shop och installationerna inomhus är stängda under vintermånaderna till och med 5 mars 2021. Besökskarta kan laddas ned via hemsidan eller på plats. Under vintermånaderna betalas valfri entréavgift med Swish. för de över 18 år.
Bli medlem i Wanås Konstklubb – kom ofta
Stöd konstprojekten och pedagogiken för barn och unga genom ett klubbmedlemskap. På köpet får du klubbaktiviteter året runt, fri entré till Wanås Konst, Louisiana, Vandalorum och andra konstinstitutioner och rabatter i shop och deli och på boutiquehotellet Wanås Restaurant Hotel. Läs mer på webben: https://www.wanaskonst.se/sv-se/Wanås-Konstklubb/Om-Wanås-Konstklubb
Tryggt besök
Vi välkomnar besökare att uppleva konsten och naturen och njut av friska luften. Området omfattar 40 hektar. Wanås Konst följer löpande händelseutvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående COVID-19.
………………………………………………………
Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar
Besök Wanås
Wanås Konst Skulpturpark
med samlingen öppen året runt dagligen kl. 10 – 17.
Wanås Konst Konsthall, Shop & Deli, Soppcafé öppettider 2021:
Öppet från 6 mars – 7 november, 2021.
Wanås Konst soppcafé – fika och soppa under konsthallens öppettider.
Wanås Restaurant Hotel – vänligen se www.wanasrh.se
För mer information vänligen kontakta:   
Sofia Bertilsson, presskontakt
0733-86 68 20, press@wanaskonst.se
http://www.wanaskonst.se/sv-se/
Pressrum: http://news.cision.com/se/wanas-konst (här finns fler bilder för nedladdning)
Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. 
Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i konsthall och skulpturpark ingår, tar 2,5 h till 4 h. Beroende på säsong och program kan man delta i specialaktiviteter och promenader. Skulpturparken har årligen ca 80 000 besök och upp till 10 000 barn och unga deltar i konstpedagogiska aktiviteter. För sitt konstpedagogiska arbete tilldelades Wanås Konst Region Skånes kulturpalett 2019.
Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).
Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se
Taggar:


Om Wanås Konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom stöd av Östra Göinge kommun, Region Skåne, statligt stöd egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN). Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se