2023-04-05 13:10Pressmeddelande

Wanås Konst presenterar 2023: Carola Grahn

Carola Grahn Wanås Konst 2023Carola Grahn Wanås Konst 2023

Wanås Konst presenterar 2023: 

Carola Grahn - Trädgränsen

Utställningsperiod: 6 maj – 5 november, 2023. Vernissage 6 maj.

Curatorer: Malin Gustavsson och Milena Høgsberg

Sommaren 2023 presenterar Wanås Konst Trädgränsen av Carola Grahn. I en omfattande utställning med flera nyproducerade, storskaliga och finurliga skulpturer får vi möta Grahns konstnärskap som tar avstamp i en samisk världsbild och berör frågor om människans relation till, och föreställningar om både samhälle och natur. 

Wanås Konst är Sveriges största skulpturpark och innefattar över 70 permanenta verk och är ett landmärke i Sverige för konst och kultur. Traditionsenligt bjuder Wanås Konst in nya konstnärer för tillfälliga utställningar. Tidigare konstnärer som har visats i separatutställningar är Kimsooja, Sowing Into Painting, (2020), Nathalie Djurberg och Hans Berg, 2016 och Yoko Ono, 2011 för att nämna några. Sedan starten 1987 har över 300 konstnärer ställts ut på Wanås Konst som drivs av den ideella Stiftelsen Wanås Utställningar. 

Årets utställning är curerad av Milena Høgsberg, chef och konstnärlig ledare Wanås Konst samt intendenten Malin Gustavsson.

I utställningen med Carola Grahn möter vi en maskin som jojkar i skogen, ett tio meter högt uppblåsbart (heligt) fjäll framför slottet, en skulptur som refererar både en offerplats och den högste samiska guden och en minimalistisk skulptur som består av 81 (!) kubikmeter timmer placerad framför entrén. Både i verken, och på platsen Wanås, möts skogsbruket– användningen av skogen som råvaruresurs – skulpturparken, en skog designad av och för människan och konsten – och drömmen om att stå i kontakt med den besjälade skogen.  

- Jag är intresserad av att se djupare i vad den samiska kosmologin kan spela för roll i ett gemensamt sökande efter ett mer hållbart samhällsbygge och levnadssätt. Är det möjligt att tänka sig en besjälad natur och vad skulle det i så fall innebära för vår moderna livsstil? - Carola Grahn. 

Idag har många av oss en kluven relation till skogen och naturen, vi beundrar den, romantiserar den, längtar till den, samtidigt som vi skövlar och konsumerar den. I samisk mytologi finns gudar och anhöriga i grenverk, djur, sjöar och himlavalv. Ingen äger naturen och människan måste tacka för det den tar och leva som jämlik med allt annat i den. 

Grahn erbjuder inga enkla lösningar för hur detta kan översättas till samtidens levnadssätt. Hennes konstverk uppmuntrar snarare till nyfiken och kritisk reflektion över vår relation till, och bruk av, natur genom att lyfta olika perspektiv. Verken tycks vilja visa på skogens gudomliga magi och människans tillkortakommanden. 

Under arbetet med utställningen har Grahn lärt känna platsen Wanås, mött de som arbetar med hållbart skogsbruk och jakt samtidigt lärt känna ek, bok, ask, vildsvin och rådjur. I flera av verken används material från Wanås Gods skogar. Under utställningen pausas deras kretslopp för att för ett ögonblick vara en del i konstverk för att sedan efter utställningen gå tillbaka in i godsets kretslopp.

Precis som Grahns verk, öppnar utställningens titel Trädgränsen för flera olika tolkningar, både som den faktiska trädgränsen mellan trädbeväxt mark och kalfjäll – en naturlig del i landskap med höga berg och djupa dalar, och som gränsen mellan barrskog och lövskog som skär genom Wanås Gods. Men nog är det snarast gränsen mellan människa och träd som Grahn åsyftar, samt det mer poetiskt flytande gränslandet mellan alla de olika betydelser som Grahn aktiverar med sina verk.

Bio / Om konstnären

Carola Grahn (f. 1982 Jokkmokk, Sápmi, verksam i Malmö) arbetar konceptuellt i en rad olika medium där hon på ett lekfullt sätt, ofta med spår av mörk humor och referenser till populärkultur och samisk tradition, utmanar stereotyper, maktstrukturer och sociala konstruktioner. Grahn tog examen från Kungliga Konsthögskolan 2013. Hon har under de senaste åren haft en omfattande nationell och internationell utställningsverksamhet och mottog 2021 Asmund och Lizzie Arles skulptörpris. Carola Grahn finns representerad i bl.a. samlingarna på Statens Konstråd, Moderna Museet och Mercedes-Benz Art Collection Berlin.

Utställning i Långlogen

Young-jun Tak, Wish You a Lovely Sunday, 6 maj –5 november.

I den monumentala byggnaden Långlogen visas parallellt en utställning med den sydkoreanska konstnären Young-jun Tak. Utställningens titel Wish You a Lovely Sunday är lånad från videoinstallationen som presenteras och är första konstnärens verk visas i Sverige. 

Program

Under utställningsperioden som sträcker sig från maj till november kan besökarna ta del av flera programpunkter som knyter an till utställningen i form av liveupplevelser, öppna verkstäder i Wanås Konst Studio, samt en konst- och litteraturfestival.

Vernissage 12:00-17:00 6 maj. 

Konst & Litteraturfestival 20-21 oktober.

Följ Wanås Konst på SoME för program knutet till utställningen.

Öppen verkstad i studion alla helger och hela sommarlovet. Inspireras av utställningen och skapa tillsammans. Drop-in under öppettider. Om Wanås Konst

Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 tim från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar. Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring.


Kontaktpersoner

Presskontakt
Joanna Sundström