2021-11-22 08:00Pressmeddelande

Svindlande former, hållbarhet och lek – Wanås Konst presenterar vår- och sommarprogram 2022

null

Skulpturparken Wanås Konst i Skåne satsar på konstprojekt som driver förändring och materialutveckling med utställningar av den danske konstnären Peter Linde Busk och designgruppen Numen/For Use. I nyproducerade verk och installationer söker de hållbara alternativ. Viktiga frågor samsas med lekfulla möjligheter i konstprojekt som fortsätter den uppmärksammade barnboksillustratören Beatrice Alemagnas tematik för vårutställningen. I juni uppträder dansaren och koreografen Joanna Kotze inom Live Art programmet. I den tidigare konsthallen tar Wanås Konsts nya konstverkstad plats och befäster konstpedagogiken som en central del av verksamheten året runt, en satsning som understryker vikten av delaktighet och experiment. Vårutställningen öppnar 5 mars och 7 maj är det vernissage för sommarutställningarna med svindlande former och materialexperiment av Peter Linde Busk och Numen/For Use.
 Den uppmrksammade danske konstnren Peter Linde Busk visar nyproducerade verk p skulpturparken Wans Konst sommaren 2022
Uppmärksammade danske konstnären Peter Linde Busk kommer till Wanås Konst 2022 
 
Peter Linde Busk och industridesignkollektiv samsas med fantasi och dans

VÅR
Utställningsåret öppnar den 5 mars med den uppmärksammade barnboksillustratören Beatrice Alemagna (f. 1973, Bologna verksam i Paris). Alemagna tecknade på lekplatser i Paris och utifrån teckningarnas motiv växte ett samtal om lek, frihet och drömmar fram med författaren Sara Stridsberg. Utställningen lyfter fram originalbilder ur barnboken Vi går till parken (Mirando 2021) och kombineras med en öppen verkstad. Det är en omarbetad version av den pågående utställningen på Svenska institutet i Paris som Wanås Konst har curerat. Alemagna är flera gånger nominerad till ALMA-priset, och har ställt ut omfattande. Hon har bland annat illustrerat Lotta på Bråkmakargatan och är just nu aktuell med en nyutgåva av Snövit.
SOMMAR
Med konstprojekten sommaren 2022 som öppnar 7 maj lyfter Wanås Konst fram konstnärer som driver förändring och materialutveckling. Snarare än att uppmärksamma oss på frågor kopplat till miljö och hållbarhet som motiv söker den danske konstnären Peter Linde Busk och designgruppen Numen/For Use efter hållbara alternativ i utförandet av sina arbeten. Linde Busk är känd för sina målningar men jobbar också med reliefer i blandmaterial och keramik. I sitt konstnärskap har han länge använt återbruk som förhållningssätt, olika delar av tidigare verk och överblivet material letar sig in i nya och blir delar i en relief eller fantastiska mosaiker. I över två år har han arbetat fram recept, material och teknik för att göra sin första utomhusskulptur som kombinerar hans karaktäristiska slingrande mönster och färgat glas.
Parallellt med Linde Busk gör industridesignkollektivet Numen/For use en stor installation som både fyller och sprider sig ut ur den 25 meter långa logbyggnaden på Wanås. De har i 15 år experimenterat med rep och tejp i intrikata konstruktioner och svindlande former som sträcker sig i olika riktningar. Besökare bjuds in i de stora strukturernas gångar och hålrum i installationer som lockar både tanke och kropp till upptäckt. Parallellt med en fascination över tejpens möjligheter har gruppen arbetat för att hitta en hållbar ersättare till materialet. Steg för steg har de i nära dialog med en tillverkare hittat fram till en biologisk nedbrytbar tejpvariant. Installationen på Wanås Konst blir den andra de gör med materialet. Den första var på Garage Museum i Moskva 2019. Numen/For Use är ett industridesignkollektiv som grundades av Nikola Radelkjkovic, Sven Jonke och Christoph Katzler 1998. De samarbetar i projekt som tar dem bortom industridesign.
Wanås Konst Live Art
I juni uppträder Joanna Kotze i en föreställning som blir en del av hennes research inför att hon återkommer 2023 som gästcurator dans. Joanna Kotze har en lång och uppmärksammade danskarriär men är också aktuell med sitt pandemiprojekt Long distance dialogues, ett utbyte av dialog och rörelse med tolv dansare och koreografer i olika delar av världen bland annat Omagbitse Omagbemi (Berlin), Liyabuya Gongo (Johannesburg), Stuart Shugg (New South Wales) och Björn Säfsten (Stockholm). Gästcuratorn är utsedd av Wanås Konsts samarbetspartner Rachel Tess och hennes residensverksamhet MARC och fortsätter den aktiva satsning på live art i programmet som började 2014.
Fler nyheter 2022 – mötet med konsten expanderar
2022 öppnar den nya konstverkstaden i den tidigare konsthallen och befäster pedagogiken som en viktig del av verksamheten året runt.
Målet är att expandera besöket på Wanås Konst, vad det är och kan vara för och med besökare i alla åldrar. Förhoppningen är att flera av våra besökare ska få möjlighet att delta i någon form av kreativt skapande i samband med sitt besök här hos oss och därmed också vidga idén om konst och utställningar, säger Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare.
Wanås Konst har under flera år involverat konstnärer och besökare i skapande och arrangerat workshops, sommarkollon och skolbesök. Den satsning som skulpturparken nu gör är en naturlig fortsättning på konstnären Jeppe Heins initiativ från 2013 när han förvandlade konsthallen till en workshop och uppmanade besökarna att själva vara skapande. Pedagogiken hamnar i centrum i en lokal som fortsatt rymmer entré, shop och café. Plats för installationer under tak är Långlogen, den enorma höladan från mitten av 1700-talet vars katedrallika rum använts för installationer av bl a Chiaru Shiota, Martin Jacobson och Kimsooja.
Om de medverkande – vår och sommar
Beatrice Alemagna (f. 1973) kommer från Bologna i Italien, men bor i Paris sedan 1996. Hennes innovativa bilderböcker med bilder i en mängd tekniker är översatta till många olika språk och hon har fått en rad prestigefyllda internationella utmärkelser däribland Premio Andersen Award, the New York Times Best Illustrated and New York City Library’s Best Children’s Book, Huckepack Prize, the English Association Book Award, the American Society of Illustrators’ Gold Medal och Grand Prix de L’Illustration samt Prix Landerneau. Hon är också flerfaldigt nominerad till Hans Christian Andersen Literature Award och Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA-priset – världens två största och mest ansedda barnlitteraturpriser. beatricealemagna.com @beatricealemagna
Peter Linde Busk (f. 1973, Köpenhamn) är utbildad på Slade School of Fine art, London; Hunter College of Art, New York; Royal Art Academy, London och därefter Kunstakademie Dusseldorf. Efter att ha haft sin bas i Berlin flyttade han sin ateljé till Danmark 2018. Där tilldelades han The New Carlsberg Art Award 2020. Han har för närvarande ett pågående Artist in Residency i Pietrasanta i Italien. I Sverige har han tidigare ställt ut på Borås konstmuseum 2017.
Numen/For Use är en gruppering av industridesigner som började arbeta i Kroatien på 1990-talet och idag har bas i Wien och Zagreb och består av Sven Jonke, Christoph Katzler och Nikola Radeljkovic. Under millennieskiftet började medlemmarna arbeta med teater och koreografi i experimentella installationer och så småningom började de ställa ut intrikata installationer av rep och tejp som besökare kan ta del av fysiskt, gå in i och klättra på. Andra projekt i konstsammanhang omfattar bland många Palais de Tokyo (2014) och arkitekturbiennalen i Venedig samma år. I Sverige gjorde de ett projekt för Open Art Örebro 2013. numen.eu @numenforuse
Joanna Kotze är född i Sydafrika och baserad i Brooklyn, NY, där hon varit del av dansscenen sedan 1998. Just nu arbetar hon med ett nytt verk ‘lectric Eye som har premiär i februari och en kortfilm med titeln Nothing’s changed except for everything. Hennes koreografi har presenterats på bland andra Bates Dance Festival, Stonington Opera House, New York Live Arts, The Wexner Center, Baryshnikov Arts Center, Bard College, Jacob’s Pillow Inside/Out, Dance New Amsterdam, och Movement Research på the Judson Church. joannakotze.com @jrkotze
Aktuella utställningar
Höstutställning i Wanås Konst Konsthall: Marit Roland
Paper Drawing #34

Utställningsperiod: 25 september – 19 december 2021
Curator: Malin Gustavsson
Skulpturparken med samlingen utomhus
Öppen dagligen kl. 10 – 17 året runt
………………………………………………………..
 
För mer information vänligen kontakta: Sofia Bertilsson, presskontakt
0733 86 68 20, press@wanaskonst.se
Pressrum: http://news.cision.com/se/wanas-konst 
 
Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar/The Wanås Foundation
Wanås, SE-289 90 Knislinge
http://www.wanaskonst.se/sv-se/Pressrum:  http://news.cision.com/se/wanas-konst  (här finns bilder för nedladdning)
 
Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar
Besök Wanås
Wanås Konst Skulpturpark med samlingen öppen året runt dagligen kl. 10 – 17.
Wanås Konst Konsthall, Shop & Deli, Café öppettider 2021: öppet 6 mars – 19 december 2021.
Fram till 19 dec, lör–sön 11 – 16

Wanås Konst Café – fika, smörgås och soppa under konsthallens öppettider. www.wanaskonst.se
Wanås Restaurant Hotel – vänligen se www.wanasrh.se
………………………………………………………..
 
För mer information vänligen kontakta:   
Sofia Bertilsson, presskontakt
0733-86 68 20, press@wanaskonst.se
http://www.wanaskonst.se/sv-se/
Pressrum: http://news.cision.com/se/wanas-konst (här finns fler bilder för nedladdning)
Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar platsspecifik internationell samtidskonst utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik.

I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i konsthall och skulpturpark ingår, tar 2,5 tim till 4 tim.

Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 tim från Malmö/Köpenhamn.

Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell.
Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).

Mer information på www.wanaskonst.se
Taggar:


Om Wanås Konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom stöd av Östra Göinge kommun, Region Skåne, statligt stöd egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN). Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se