2021-04-19 11:17Pressmeddelande

Storskaligt med Rana Begum och Martin Jacobson

SÄSONGSÖPPNING 8 MAJ
Från en öppning i stenmuren från 1700-talet sträcker sig Rana Begums konstverk, en 300 meter lång stig som leder besökare ut i skulpturparken. Rana Begum har arbetat med material i bränd lera både på marken, vattnet och bland träden och låter dess mått ligga till grund för geometriska former och abstrakta mönster. Martin Jacobson intar den katedralliknande logbyggnaden med gigantiska, handmålade kulisser, den största 16 x 9 meter, från Jonas Gardells föreställning Queen of F*cking Everything. Nu får de huvudrollen och lyfts fram som måleri och förvandlar rummet. Betraktaren vandrar i Jacobsons värld som rymmer katedralen i Florens såväl som en rosa soluppgång och glittrande vatten.

Rana Begum, No. 1068_Pipes_O, 2021

Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare:
– I år möter vi kontraster, två jämnåriga konstnärer med mycket olika uttryck. Rana Begum utforskar konsekvent minimala, geometriska abstraktioner. Hon övar vår iakttagelseförmåga och med små medel skapar hon en känsla av både det meditativa och svindlande oändliga. Martin Jacobson använder en eklektisk bildskatt som avstamp för sitt föreställande, storskaliga måleri. Han placerar oss mitt i en berusande, färgexploderande värld som både är bekant och drömlik.
Rana Begum (f. Sylhet, Bangladesh, 1977, bor och verkar i London) arbetar abstrakt och skulpturalt med färg och form som utgångspunkt och intresserar sig för ljus, skuggor och hur konstverk förändras genom betraktarens förflyttningar. I skulpturparken har hon arbetat med tre nya konstverk i bränd lera. Materialets form och storlek – tegelsten, rör och tegelpannor, är utgångspunkt för abstrakta mönster av rektanglar och cirklar lagda bredvid eller staplade på varandra. Även om formerna hon använder är desamma är måtten aldrig exakta. De har likhet med Begums teckningar i konsthallen som hon arbetat med i sitt hem under pågående pandemi. På ett rutat papper har hon gjort markeringar med vattenfärg, fyllt ruta efter ruta, och varje avbrott har blivit synligt genom färgskiftningar. I en orolig tid har Begum velat uppnå fokus och lugn med utrymme för misstag och handens avtryck. I konsthallen kommer besökare själva kunna arbeta utifrån Begums instruktioner.
Martin Jacobson (f. 1978 bor och verkar i Stockholm) arbetar i dialog med förlagor från konsthistorien som ett sätt att utforska måleri. När hans verk flyttar in i en av de gamla byggnaderna på Wanås Konst är det de väldiga, handmålade kulisserna till Jonas Gardells Queen of F*cking Everything som lyfts fram som måleri och förvandlar en hel byggnad. Gardell ser föreställningen som en slags storslagen final och beskriver att den växte fram i en dialog mellan hans texter och Jacobsons målningar. Handmålade kulisser har en lång tradition inom scenkonsthistoria som till stor del övertagits av projicerade bilder. 1700-talets teatrar var intima men Jacobson tog sig an en mastodont uppgift och arbetade i över ett år för uppsättningen på några av Sveriges största scener. I utställningen samsas de olika motiven med referenser till, och inspiration från, populärhistoria, religiösa bilder och barockteater i ett enda stort rum – det blir en miljö att gå in i där motiven får nya sammanhang och möjligheter.
Rana Begum har en examen i måleri från Slade School of Fine Art, London (2002). Hon valdes in som en Royal Academian 2020. Hon har haft separatutställning på TATE St Ives (2018) och visat verk på Dhaka Art Summit (2020) och Frieze Sculpture Park (2018). I Sverige har hon ställt ut på Tensta konsthall (2016) och CF Hill, Stockholm (2020).
Martin Jacobson är utbildad på Örebro konstskola samt Malmö konsthögskola. Utställningar i urval inkluderar Venedigbiennalen 2009 (The Collectors), Sydneybiennalen 2010, separatutställningar på Nordiska akvarellmuseet, 2013 Norrtälje konsthall 2015 och Vandalorum 2019.
PRESSVISNING 6 MAJ
Martin Jacobsson, Jonas Gardell, Rana Begum och konstnärlig ledare Elisabeth Millqvist, är tillgängliga för intervjuer. Martin, Jonas och Elisabeth närvarar på plats och Rana på länk från London.
För allas säkerhet tar vi endast emot ett fåtal åt gången. Vänligen boka tid innan 3 maj.
Om du vill göra en längre intervju eller ha en förhandsvisning välkommen att kontakta:
pressansvarig Katja Tauberman, katja@wanaskonst.se, tel 0704-57 58 67.
Utställningarna öppnar för allmänheten helgen 8 maj, utan invigning, men besökarna välkomnas att utforska konstverken i skulpturparken, konsthallen och långlogen.

Curatorer: Elisabeth Millqvist och Mattias Givell
______________________________________

PÅGÅENDE OCH KOMMANDE AKTIVITETER

Rana Begum, Infinite Geometry
Utställningsperiod: 8 maj–7 november, *konsthallen tom 29 augusti

Martin Jacobson, Queen of F*cking Everything
Utställningsperiod: 9 maj–7 november

Katarina Löfström Open Source (Cinemascope) 2018, återuppförd i skulpturparken.
Nya videoverk i konsthallen till och med 2 maj.
In Habit är ett pedagogiskt projekt med Isabel (f. 1965, Filippinerna) & Alfredo Aquilizan (f.1962, Filippinerna) som genomförs med konstnärerna på distans. Konstnärsduon är förankrad i idén om medskapande och samarbete, med projekt som involverar och skapar relationer genom att dela erfarenheter. Med In Habit ställer konstnärerna ut för första gången i Sverige.
Utställningsperiod: 1 april–29 aug
SOMMARENS LIVE ART
10–13/6: Proscenium
 Koreografi & dans: Frédéric Gies
I samarbete med MARC

3-4 juli: Last Dances
Koreografi: Rachel Tess
Kostym: Peter Linde Busk och Maria Ipsen
Katja Tauberman
Pressansvarig
press@wanaskonst.se
Tel. 0704 57 58 67
Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar platsspecifik internationell samtidskonst utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik.

I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i konsthall och skulpturpark ingår, tar 2,5 tim till 4 tim.

Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 tim från Malmö/Köpenhamn.

Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell.
Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).

Mer information på www.wanaskonst.se
Taggar:


Om Wanås Konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom stöd av Östra Göinge kommun, Region Skåne, statligt stöd egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN). Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se