2020-05-18 07:00Pressmeddelande

Sommarlovsstart på Wanås Konst 13 – 14 juni 2020

null

Fira sommarlovet med utflykt till skulpturparken och upptäck Wanås Konsts barnboksserie som flyttar utomhus. Programmet består av aktiviteter som görs på egen hand – leta, läs, lyssna och fantisera. Konstbarnböckerna har skapats av konstnärer och författare som Jason Diakité, Klara Kristalova och Martina Lowden. Wanås Konst har gjort särskilda åtgärder för ett tryggt besök i sommar. Skulpturparken är över 40 ha stor och besökare möts inte i stora grupper, biljetter och förtäring kan köpas utan att gå in i konsthallen. Aktuell utställning är Kimsooja, Sowing Into Painting, som pågår till 1 november, 2020.
Wans Konst barnbok 2013 Kor kan drmma Bild av Maria Baj och text Jason DiakittUr boken Kor kan drömma, 2013. Bild: Maria Bajt
Lyssna och fantisera på barnboksrunda
”Men varför skulle någon väl vilja bli en sten? Vad gör man utan armar, händer, fötter eller ben?” Frågan ställs i konstnären Klara Kristalovas och författaren Martina Lowdens Hur man blir en sten och andra sånger från svinskogen, som var den fjärde av hittills sex titlar i en serie konstbarnböcker som har Wanås, konsten och skulpturparken som utgångspunkt – i verkligheten och fantasin. Personerna bakom böckerna har vandrat i skulpturparken och låtit den bli en del av böckerna.
Under helgen 13 – 14 juni har vår barnboksrunda utomhus premiär. På utvalda platser i skulpturparken, som också finns med i berättelserna, går det att lyssna på böckerna. Hitta stoppen och se vad på platsen som också finns med i boken – en sten att smälta in i eller häxan i dammen? Böckerna kan köpas eller lånas i Wanås Konst Shop i konsthallen.
Barnboksrundan är för vuxna och barn att upptäcka tillsammans, ta med en filt att sitta på och lyssna på aktuell bok genom att använda QR-koden. Under helgen smygtestar vi också sommarens öppna konstverkstad inspirerad av Kimsoojas utställning som visar tekniker för att fläta vänskapsband.
Wanås Konsts serie av konstbarnböcker
Konstbarnböckerna skapas av aktuella konstnärer och författare. I projektet, som påbörjades 2011, möts samtida konstnärer och tongivande skribenter som inte tidigare har arbetat med barnböcker. Serien hade premiär med Den förtrollade parken av Astrid Trotzig och Fredrik Söderberg. Den andra boken, The Sick Rose, är en bilderbok av Anna Camner. År 2013 skrev artisten Jason Diakité och Maria Bajt skapade bilderna till boken Kor kan drömma. Martina Lowden och Klara Kristalova gav ut Hur man blir en sten och andra sånger från svinskogen 2014 och året därefter gjorde Johanna Koljonen och Jenny Granlund Jag vill bygga. Det senaste tillskottet kom 2018 med Upp upp i högsta trädet av författaren Thom Lundberg och konstnären Per Enoksson.
Barn och läsande
Konstbarnböckerna lockar barn till läsning och ger ingångar till konst. Serien som bidrar till mångfalden och det olikartade inom barnbokslitteratur har genomförts med stöd av Jacob Wallenbergs Stiftelse, Särskilda fonden samt Propexus. I år har Wanås Konst också ett särskilt fokus på språkutveckling och barn, för de små 0 – 3 år, genom projektet Bokstart och museerna. Wanås Konst, Moderna Museet Malmö, Landskrona och Trelleborgs Museer undersöker sätt att arbeta med språkutveckling hos barn 0–3 år. Precis som biblioteken är en källa till nya tankar och världar är museerna platser för lustfyllt lärande. Bokstart är en nationell satsning som vänder sig till föräldrar och vuxna i små barns närhet och bygger på samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola. Bokstart och museerna drivs av Region Skåne med stöd från Kulturrådet. Kontakta gärna Wanås Konst för mer information om projektet.
Pågående utställning:
Kimsooja
Sowing Into Painting
Curatorer: Elisabeth Millqvist & Mattias Givell
Utställningsperiod: 9 maj – 1 november 2020
Så gör vi på Wanås Konst för att göra besöket tryggt
Vi välkomnar besökare att uppleva konsten och naturen och njut av friska luften. Området omfattar 40 hektar. På Wanås Konst möts besökare inte i stora grupper samtidigt på ett begränsat utrymme under en längre tid. Wanås Konst har tillsvidare ambition att hålla öppet som vanligt men följer löpande händelseutvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående COVID-19. Åtgärder kopplat till besök för att förhindra smittspridning:
På grund av COVID-19 uppmanar vi besökare och media att hålla koll på hemsidan för ev. ändringar.
………………………………………………………
Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar
Besök Wanås
Wanås Konst Skulpturpark
med samlingen öppen året runt dagligen kl. 10 – 17.
Wanås Konst Konsthall, Shop & Deli, Soppcafé öppettider 2020: www.wanaskonst.se
29 feb – 9 maj, fre – sön, kl. 11 – 16
10 maj – 30 sep, alla dagar, kl. 10 – 17 (Midsommarafton 19 jun stängt )
1 okt – 1 nov okt, tis – sön, kl. 11 – 16
Specialöppet: påsklovsveckan, 6 – 13 apr, dagligen, kl. 11–16, höstlovet, 26 okt – 1 nov, dagligen, kl. 11–16
Wanås Konst soppcafé – fika och soppa under konsthallens öppettider.
Wanås Restaurant Hotel – vänligen se www.wanasrh.se
För mer information vänligen kontakta:   
Sofia Bertilsson, presskontakt
0733-86 68 20, press@wanaskonst.se
http://www.wanaskonst.se/sv-se/
Pressrum: http://news.cision.com/se/wanas-konst (här finns fler bilder för nedladdning)
Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. 
Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i konsthall och skulpturpark ingår, tar 2,5 h till 4 h. Beroende på säsong och program kan man delta i specialaktiviteter och promenader. Skulpturparken har årligen ca 80 000 besök och upp till 10 000 barn och unga deltar i konstpedagogiska aktiviteter. För sitt konstpedagogiska arbete tilldelades Wanås Konst Region Skånes kulturpalett 2019.
Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).
Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se
Taggar:


Om Wanås Konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom stöd av Östra Göinge kommun, Region Skåne, statligt stöd egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN). Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se