2022-05-02 11:00Pressmeddelande

Sara Stridsberg till Wanås Konsts litteratursatsning

Porträtt av författaren Sara Stridsberg som är aktuell i Wanås Konsts litteratursatsning våren 2022. Foto Ola KjelbyeSara Stridsberg. Foto: Ola Kjelbye

Lördag 21 maj presenterar Wanås Konsts ett författarmöte med Sara Stridsberg och inbjudna gäster – konstnären Annika Elisabeth von Hausswolff och skådespelaren Ingela Olsson modererat av Sinziana Ravini. Tillfället är det tredje i Wanås Konst litteratursatsning och har fokus på Stridsbergs författarskap och inspirationskällor. 

Vänligen kontakta pressansvarig Sofia Bertilsson på sofia@wanaskonst.se eller tel. 0733 86 68 20 för förfrågningar och ackreditering. 

Möt Sara Stridsberg, Annika Elisabeth von Hausswolff och Ingela Olsson 
I en tredje del i litteratursatsningen Livräddare möter vi författaren Sara Stridsberg och hennes inspirationskällor. Stridsberg är en av Sveriges mest uppmärksammade författare och dramatiker som även nått stor framgång internationellt och bland annat nominerats till Man Booker Prize och belönats med Nordiska rådets litteraturpris. Hennes pjäs Sårad ängel hade urpremiär på Dramaten i februari 2022. Programmet lördagen den 21 maj består av uppläsningar och samtal om hur andra konstnärliga discipliner och personer, snarare än författare, kan fungera som vägvisare för ett författarskap. 

Sara Stridsbergs gäster är Annika Elisabeth von Hausswolff, aktuell på Moderna Museet Malmö, och Ingela Olsson, Dramatenskådespelare, som även setts i film och populära tv-serier som Vår tid är nu och Karl-Bertil Jonssons julafton. Under dagen får vi möta tre kreativa personligheter som på olika vis sätter sin prägel på litteratur, konst och drama idag. De medverkar i samtal om text, röst, bilder och inspiration.

Eftermiddagen inleds med Ingela Olsson som läser ur Stridsbergs senaste novellsamling, därefter samtalar hon och Sara Stridsberg, modererat av Siziana Ravini, konstkritiker, curator och psykoanalytiker, om teatern och skrivande. Efter pausen är bildkonsten i fokus, specifikt Annika Elisabeth von Hausswolffs fotografier som Stridsberg både skrivit om och inspirerats av i egna texter. 

Livräddare – Sara Stridsberg
Med
Sara Stridsberg och inbjudna gäster – konstnären Annika Elisabeth von Hausswolff, skådespelaren Ingela Olsson modererat av Sinziana Ravini och musik av Sibille Attar.
När: 
lördag 21 maj, kl. 13.00 – 16.00
Var: Wanås Restaurant Hotel, ateljén

Biljetter: länk till Billeto – obs! Ingår entréavgiften till Wanås Konst 170 kr vuxen, 150 kr pensionär.
Begränsat antal platser.

Om Sara Stridsberg
Sara Stridsberg (f. 1972)
 fick sitt stora genombrott, också internationellt, med romanen Drömfakulteten (2006) som belönades med Nordiska rådets litteraturpris och nominerades till Man Booker Prize. Stridsberg har även varit aktuell på Wanås Konst våren 2022 som författare till bilderboken Vi går till parken (Mirando, 2021), som var utgångspunkten för en utställning med bokens originalbilder av Beatrice Alemagna.

Med romaner som Darling RiverBeckomberga och Kärlekens Antarktis har hon befäst sin ställning som en av våra främsta författare. Hon är också verksam som dramatiker och pjäser som MedealandDissekering av ett snöfall och Konsten att falla har spelats runt om i världen. 2021 gavs novellsamlingen Hunter i Huskvarna ut. Vi går till parken är hennes andra barnbok, 2019 nominerades Dyksommar, med bilder av Sara Lundberg till Augustpriset. Stridsberg är sedan 2021 ledamot av Samfundet De Nio.

Om Wanås Konsts litteratursatsning
Litteratursatsningen Livräddare inleddes hösten 2021 med Jonas Hassen Khemiri som skrivit fem romaner, sex pjäser och är översatt till trettio språk. Hassen Khemiri samtalade med Eva Ström om centrala texter under titeln Livräddare och gästades också av artisten Ana Diaz. Projektets titel är inspirerad av ett Instagraminlägg i oktober 2020 av Khemiri om ”life savers during a never ending year” där han listade musiker med en särskild betydelse för honom. I vintras presenterade ett ungdomsråd Dear dystopia you make me feel alive –  ett tillfälle planerat av unga för unga med aktiviteter med de inbjudna författargästerna Mats Strandberg och Lizette Edfeldt. Ungdomsrådet bestod av en grupp från Kristianstad och Östra Göinge och genomfördes i samarbete med Kristianstad och Östra Göinge bibliotek. Litteratursatsningen är en serie tillfällen som utformas av de inbjudna författarna och i dess andra upplaga av ett ungdomsråd. Med satsningen vill Wanås Konst stärka närvaron av och intresset för litteratur, läsande och berättelser. Programserien genomförs med stöd av Region Skåne.

Konstprojekt på Wanås Konst 2022 – vår och sommar
Peter Linde Busk (f. 1973, Köpenhamn) är utbildad på Slade School of Fine art, London; Hunter College of Art, New York; Royal Art Academy, London och därefter Kunstakademie Dusseldorf. Efter att ha haft sin bas i Berlin flyttade han sin ateljé till Danmark 2018. Där tilldelades han The New Carlsberg Art Award 2020. Under 2020 hade han ett konstnärsresidens i Pietrasanta i Italien. I Sverige har han tidigare ställt ut på Borås konstmuseum 2017. Utställningsperiod: 7 maj – 4 september 2022. (Linde Busks utomhusverk visas även under höstsäsongen 2022.)

Numen/For Use är en gruppering av industridesigner som började arbeta i Kroatien på 1990-talet. Idag har bas i Wien och Zagreb och består av Sven Jonke, Christoph Katzler och Nikola Radeljkovic. Under millennieskiftet började medlemmarna arbeta med teater och koreografi i experimentella verk och så småningom började de ställa ut intrikata installationer av rep och tejp som besökare kan ta del av fysiskt, gå in i och klättra på. Andra projekt i konstsammanhang omfattar bland många Palais de Tokyo (2014) och arkitekturbiennalen i Venedig samma år. I Sverige visades en installtation på Färgfabriken, Stocholm, 2012 och  2013 och gjorde de ett projekt för Open Art Örebro.Utställningsperiod: 7 maj – 4 september 2022. numen.eu @numenforuse

Joanna Kotze är född i Sydafrika och baserad i Brooklyn, NY, där hon varit del av dansscenen sedan 1998. Just nu arbetar hon med ett nytt verk ‘lectric Eye som har premiär i februari och en kortfilm med titeln Nothing’s changed except for everything. Hennes koreografi har presenterats på bland andra Bates Dance Festival, Stonington Opera House, New York Live Arts, The Wexner Center, Baryshnikov Arts Center, Bard College, Jacob’s Pillow Inside/Out, Dance New Amsterdam, och Movement Research på the Judson Church. Datum: 18, 25 juni samt 2 juli, 2022joannakotze.com@jrkotze 

………………………………………………………..

För mer information om utställningarna vänligen kontakta: Sofia Bertilsson, presskontakt utställningar, tel. 0733 86 68 20 eller sofia@wanaskonst.se
Pressrum: https://press.wanaskonst.se 

Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar/The Wanås Art Foundation 
Wanås, SE-289 90 Knislinge
http://www.wanaskonst.se/sv-se/
Pressrum:  https://press.wanaskonst.se (här finns bilder för nedladdning)

Besök Wanås 
Wanås Konst Skulpturpark med samlingen öppen året runt dagligen kl. 10 – 17.
Wanås Konst, Shop & Deli, Café öppettider 2022: 
5 mar – 1 maj, lör–sön 10 – 16*
7 maj – 2 okt, dagligen 10 – 17**
6 okt – 6 nov, tors–sön 11 – 16***
*Påsklovsöppet 11 – 18 apr, dagl 10 – 16
**Midsommarafton 24 jun, stängt
*** Höstlov även 31 okt–2 nov
Wanås Konst Café – fika, smörgås och soppa under konsthallens öppettider. www.wanaskonst.se
Wanås Restaurant Hotel – har öppet för hotellgäster, konferenser och bokade middagsgäster se www.wanasrh.se

 


Om Wanås Konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom stöd av Östra Göinge kommun, Region Skåne, statligt stöd egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN). Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se