2021-05-24 11:15Pressmeddelande

Proscenium – danspremiär i skulpturparken

Med en ny soloföreställning av dansaren och koreografen Frédéric Gies i sommar, fortsätter Wanås Konst sin långsiktiga satsning på samtida dans och koreografi. Torsdag till söndag den 10–13 juni blir platser i skulpturparken scener och får sin egen koreografi när Gies undersöker relationen mellan dansare, publik och scen. Följ med på en vandring med flera stopp när hela skulpturparken blir hens scen. 


Dansens historia och presentationsformer är närvarande i Gies koreografier, som undersöker vår uppfattning om tid, queerpolitik, technomusik och spiritualitet. I Proscenium möter vi spår och influenser från klubbkultur, klassisk balett och rytmisk gymnastik:
– Min relation till danshistorien är ganska promiskuös! Mina verk reflekterar både min egen historia som dansare och danshistorien i stort. Att återvinna material blir alltmer närvarande, mina egna och andras koreografier fungerar som ett slags råmaterial som kan transformeras och få nya skepnader.
Frédéric Gies beskriver det som att hen är utbildad för att arbeta med relationen mellan dansare och publik utifrån prosceniet, scenöppningen, men samtidigt är det sällan den typen av konventionella scener hen arbetar med utan på gallerior såväl som klubbar. På Wanås fördjupar Gies sig i hur dansen blir en handling som föreslår närvaron av en scen som inte finns där.
– Jag utgår från platser och konstverk i parken som ger en antydan om en scen. Det handlar inte om konstverken i sig utan om hur platserna ser ut. Hur jag upplever dem och att de fångar mitt intresse, säger Gies som kommer att arbeta i parken från och med 31 maj för att färdigställa koreografin.
Frédéric Gies, född 1973 i Frankrike. Verksam i Malmö.
Som dansare har Gies arbetat tillsammans med koreografer som Cristina Caprioli, Alice Chauchat, Jefta van Dinther och Isabelle Schad. Hen samarbetar återkommande med dj Fiedel och har presenterat sina koreografier i Sverige och utomlands, bl.a. på Berghain (Berlin), DanceWeb (Wien) och Inkonst (Malmö). Mellan 2012 och 2018 var Gies programansvarig för masterprogrammet i koreografi vid Stockholms konstnärliga högskola.
 
Proscenium
Dans och koreografi: Frédéric Gies
I samarbete med MARC – Milvus Artistic Research Center och affilierad curator dans Rachel Tess
Datum: 10–13 juni
Plats: utomhus i skulpturparken
Tider: 10–11 juni, kl 14. 12–13 juni kl. 10.30 och 14.00
Ingen föranmälan, ingår i entrén till skulpturparken
_________________________________

För mer information vänligen kontakta:
Katja Tauberman, marknad och press
press@wanaskonst.se
Tel. 0704 57 58 67
 _________________________________

PROGRAM JUNI-JULI

MER LIVE ART

Last Dances
Koreografi: Rachel Tess med Dansk Danseteaters dansare
Datum: 3-4 juli
Plats: Wanås Konst, Magasinet
Ljud: Uli Ruchlinski och dansare
Kostym: Peter Linde Busk
Sömnad: Maria Ipsen
Konstnärlig konsult: Isaac Spencer
Med stöd av: Augustinusfonden, Bikubenfonden, Knud Højgaards Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
UTSTÄLLNINGAR
Rana Begum, Infinite Geometry
Utställningsperiod: 8 maj–19 december, *konsthallen tom 29 augusti
Martin Jacobson, Queen of F*cking Everything
Utställningsperiod: 8 maj–7 november
In Habit, ett konstpedagogiskt projekt med konstnärerna Isabel (f. 1965, Filippinerna) & Alfredo Aquilizan (f.1962, Filippinerna)
Utställningsperiod: 1 april–29 aug
Frédéric Gies. Foto Mattias Givell 
 
Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar platsspecifik internationell samtidskonst utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik.

I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i konsthall och skulpturpark ingår, tar 2,5 tim till 4 tim.

Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 tim från Malmö/Köpenhamn.

Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell.
Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).

Mer information på www.wanaskonst.se
Taggar:


Om Wanås Konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom stöd av Östra Göinge kommun, Region Skåne, statligt stöd egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN). Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se