2020-04-27 07:00Pressmeddelande

Pressinbjudan Kimsooja, Sowing Into Painting, Wanås Konst

null

Wanås Konst välkomnar media till pressdagar inför Kimsoojas utställning Sowing Into Painting. Konstnären närvarar inte men Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare presenterar utställningen och kontakt med Kimsooja kan förmedlas. Läs mer om hur Wanås Konst tar emot besökare på hemsidan.
Pressdagar
Onsdag 6 maj samt torsdag 7 maj.

Vänligen kontakta pressansvarig Sofia Bertilsson sofia@wanaskonst.se, tel. 0733 86 68 20, för att boka tid eller förfrågan om annat datum. Vänligen boka er tid senast 4 maj. För recensenter som vill ha förhandsvisning rekommenderar vi att boka tid företrädsvis torsdag 7 maj.
Kimsooja
Sowing Into Painting
Curatorer:
Elisabeth Millqvist & Mattias Givell
Utställningsperiod: öppet 9 maj – 1 november 2020
Fri entré till Wanås Konst 10 maj.
Kimsooja Sowing into Painting 2020 Part of the exhibition Kimsooja Sowing into Painting Wanas Konst 2020  Photo Mattias Givell Kimsooja, Sowing into Painting, 2020, Wanås Konst 2020. Del av utställningen, Sowing into Painting, Foto: Mattias Givell
Sommaren 2020 presenterar Wanås Konst Sowing Into Painting, en separatutställning med nyproducerade verk av den internationellt välkända Kimsooja. För Wanås Konst gör konstnären ett unikt projekt i form av en linodling som knyter an till hennes intresse för textil, hantverk och måleri. Utställningen öppnar helgen 9 – 10 maj, utan invigning, men besökarna välkomnas att utforska konstverken i skulpturparken, konsthallen och långlogen. Söndag 10 maj är det fri entré. Wanås Konst har gjort särskilda åtgärder för ett tryggt besök. Besökare möts inte i stora grupper och biljetter och förtäring kan köpas utan att gå in i konsthallen. Utställningen pågår till 1 november, 2020.
Sowing Into Painting ger plats för eftertanke
Kimsooja använder naturen och arkitekturen, och förvandlar den med hjälp av speglar och tyg som uppmärksammar oss på vår omgivning och ger plats för eftertanke. Kimsooja beskriver det som att utställningen på Wanås Konst knyter samman hennes intresse för måleri och textil.
Kimsooja använder naturen och arkitekturen, och förvandlar den med hjälp av speglar och tyg som uppmärksammar oss på vår omgivning och ger plats för eftertanke. Kimsooja beskriver det som att utställningen på Wanås Konst knyter samman hennes intresse för måleri och textil.
Precis innan en av grindarna till skulpturparken, nära byggnaderna på Wanås, växer lin som en del av Kimsoojas utställning. Genom sitt intresse för att odla på Wanås tar hon till vara på något unikt för platsen som de flesta konstmuseer inte kan erbjuda – möjligheten att bruka jorden. Kimsooja, som har varit verksam sedan mitten av 80-talet, började sin konstnärsbana som målare och intresserade sig för klassiska måleriska frågeställningar kring ytor och plan. Målardukarna kom att ersättas av tyger och Kimsooja började bearbeta ytan och utforska det tredimensionella genom att sy. 1993 i samband med en vistelse i New York övergick hon i sin konst till att använda tygstycken som de är medan att sy och väva blev ett sätt att undersöka världen, likheter och olikheter mellan kulturer och traditionellt kvinnliga sysslor. Nålen, som i verk med titeln A Needle Woman blev en metafor för henne själv, som något som tråcklar samman platser och kulturer.
Linodlingen för Wanås Konst knyter samman Kimsoojas intressen för måleri och textil som präglat hela hennes konstnärskap. Fältet som sås i slutet av april växer och förändras under utställningen, från gröna groddar, himmelsblåa blommor, till stjälkar och frön som torkas. Linodlingen tar oss direkt tillbaka till konsthistorien med spånadslin som används för att tillverka textil och oljelin som ger det klassiska bindemedlet i konstnärers oljefärg.
Plantorna som växer och skördas under flera månader kommer förvandlas till målningar som kan vara i århundraden. Såväl som en fysisk källa till målerimaterial blir fältet en föränderlig målning som likt ett mönster täcker marken, en väv i jorden. (Kimsooja)
I presentationen av Kimsooja blir fältet ett konstverk, hennes intresse är bortom objektet och hon skapar uppmärksamhet på det runt omkring oss. Hennes intresse för naturen handlar om något större. Kanske kosmos? Hon använder omgivningen, skärper våra sinnen, lyfter platsens stillhet, det spirituella – hon vill att vi ser, hör och känner mer.
Kimsooja konstnärskap förknippas med traditionella färgrika sydkoreanska överkast som hon använt i flera installationer. I skulpturparken har hon istället valt att arbeta med gammaldags vita lakan som i Sverige traditionellt är broderade med monogram eller dekorerade med spets – föremål som är en del av att skapa ett hem, visar omsorg och eftertanke. Harald Szeemann har beskrivit lakanen i Kimsoojas konstnärskap som en teater för födsel och död, vårt efemära tillstånd. För Kimsooja är de likt målningar, men hängande bland träden ger de samtidigt kopplingar till det vardagliga. I konsthallen arbetar Kimsooja åter med textil som måleri, genom målarduk av linne, både uppspänd och vikt som bottari, de koreanska tygbylten som används för att förpacka föremål och som blivit en karaktäristisk del av hennes konstnärskap med referenser till förflyttning.
I den gamla långlogen från 1750 har Kimsooja installerat ett golv som speglar omgivningen och visar takkonstruktionen som reser sig som en katedral med högsta punkt 14 meter upp. På spegelgolvet ger hon plats åt betraktaren att gå in i, upp på, att bli en del av konstverket. På andra sidan av den över 50 meter långa byggnaden har hon arbetat med tyg i sprickor i väggen. I det stora utrymmet samsas konstverk som får oss att titta långt bort och riktigt nära. Hennes verk både fyller rummet och lämnar det tomt – hela byggnaden blir en upplevelse och upplevelsen hennes konstverk.
Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare Wanås Konst berättar om arbetet:
Kimsoojas undersökande av stillhet har gjort henne till en konstnär vi länge velat arbeta med som en del av intresset att framhäva naturen och platsens egenskaper. Hon kom på sitt första besök i juli 2018 och planerna började långsamt ta form. Nu nästan två år senare under pågående pandemi är det en märklig tid att färdigställa en utställning men lyckligtvis kunde vi fortsätta. Jag är så tacksam att vi kunnat hålla kontakten och arbeta vidare på distans. Hennes inriktning som konstnär gör att det känns som en dialog med det som pågår, konstverken ger plats för introspektion och andlighet bortom religion. Hon visar sätt att fokusera på nuet som vi har behov av.
2006 presenterades Kimsooja omfattande i Sverige på Magasin III, 2013 representerade hon Sydkorea på Venedigbiennalen och hon har medverkat i utställningar på världsledande konstinstitutioner. Kimsooja var nyligen aktuell i utställningsprojektet Traversées/Kimsooja i Poitiers, samt på Peabody Essex Museum och Yorkshire Sculpture Park. Hon bor i Seoul. Läs mer http://www.kimsooja.com/
Kimsooja
Sowing Into Painting
Curatorer: Elisabeth Millqvist & Mattias Givell
Utställningsperiod: öppet 9 maj – 1 november 2020
Fri entré till Wanås Konst 10 maj.
Utställningen öppnar helgen 9 – 10 maj, det blir ingen invigning utan besökaren välkomnas att utforska konstverken i skulpturparken, konsthallen och långlogen. Söndag 10 maj som är det ursprungliga öppningsdatumet är det fri entré. De tidigare annonserade presentationerna med Alfredo & Isabel Aquilizan och Rana Begum skjuts på framtiden.
Så gör vi på Wanås Konst för att göra besöket tryggt
Vi välkomnar besökare att uppleva konsten och naturen och njut av friska luften. Området omfattar 40 hektar. På Wanås Konst möts besökare inte i stora grupper samtidigt på ett begränsat utrymme under en längre tid. Wanås Konst har tillsvidare ambition att hålla öppet som vanligt men följer löpande händelseutvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående COVID-19.
Åtgärder kopplat till besök för att förhindra smittspridning:
På grund av COVID-19 uppmanar vi besökare och media att hålla koll på hemsidan för ev. ändringar.
………………………………………………………
Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar
Besök Wanås
Wanås Konst Skulpturpark
med samlingen öppen året runt dagligen kl. 10 – 17.
Wanås Konst Konsthall, Shop & Deli, Soppcafé öppettider 2020: www.wanaskonst.se
29 feb – 9 maj, fre – sön, kl. 11 – 16
10 maj – 30 sep, alla dagar, kl. 10 – 17 (Midsommarafton 19 jun stängt )
1 okt – 1 nov okt, tis – sön, kl. 11 – 16
Specialöppet: påsklovsveckan, 6 – 13 apr, dagligen, kl. 11–16, höstlovet, 26 okt – 1 nov, dagligen, kl. 11–16
Wanås Konst soppcafé – fika och soppa under konsthallens öppettider.
Wanås Restaurant Hotel – vänligen se www.wanasrh.se
För mer information vänligen kontakta:   
Sofia Bertilsson, presskontakt
0733-86 68 20, press@wanaskonst.se
http://www.wanaskonst.se/sv-se/
Pressrum: http://news.cision.com/se/wanas-konst (här finns fler bilder för nedladdning)
Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. 
Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i konsthall och skulpturpark ingår, tar 2,5 h till 4 h. Beroende på säsong och program kan man delta i specialaktiviteter och promenader. Skulpturparken har årligen ca 80 000 besök och upp till 10 000 barn och unga deltar i konstpedagogiska aktiviteter. För sitt konstpedagogiska arbete tilldelades Wanås Konst Region Skånes kulturpalett 2019.
Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).
Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se
Taggar:


Om Wanås Konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom stöd av Östra Göinge kommun, Region Skåne, statligt stöd egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN). Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se