2022-12-15 08:15Pressmeddelande

På gång i skulpturparken Wanås Konst 2023

Vi ser konstnären Carola Grahn på bilden. Bilden är tagen av fotograf Marcus Stenberg.Konstnären Carola Grahn är aktuell på Wanås Konst 2023. Foto: Marcus Stenberg

Sommaren 2023 möter vi den uppmärksammade konstnären Carola Grahn i en omfattande soloutställning på Wanås Konst. Med avstamp i samisk världsbild utforskar hon den moderna människans relationer och föreställningar om naturen. I Wanås skulpturpark söker hon sig djupare in i riter, offer och magi och prövar med fantasi en dröm om att stå i kontakt med den besjälade skogen. Med inslag av mörk humor och populärkulturella referenser får hon oss att reflektera över maktförhållanden, planetens framtid och vårt eget levnadsätt. Säsongen inleds i mars med fokus på Wanås Konst Studio med konstverkstad med konstnärerna Molly Haslund och Jacob Dahlgren. Hösten bjuder på Live Art i form av ett program av koreografen Joanna Kotze samt en festival för konst och litteratur med program av och med den välkände David Zilber, kock och författare till Nomas fermenteringsguide, och lokala ungdomar. Vänligen kontakta pressansvarig Joanna Sundström joanna@partprojects.se för förfrågningar.

Det händer på Wanås Konst 2023
Vår
Säsongen 2023 inleds i mars med en öppningshelg i Wanås Konst Studio den 4 – 5 mars. Under hela våren aktiveras samlingen genom möten mellan besökare och konstnärer. I öppna verkstäder träffar vi Molly Haslund och Jacob Dahlgren, vars uppskattade verk tillhör den permanenta samlingen i skulpturparken, och lär känna deras konstnärliga process och inspireras till eget kreativt utforskande.

Konstverkstad
Molly Haslund 4 – 5 mars, 2023
Jacob Dahlgren 7 – 8 april, 2023

Sommar
6 maj öppnar årets stora utställning ute i skulpturparken med konstnären Carola Grahn (f. 1982) som utforskar den moderna människans relation till naturen, riter och heliga platser. I flera olika installationer som ofta innehåller spår av mörk humor och referenser till populärkultur och samisk tradition både uppmanar och uppmuntrar Grahn till reflektion och aktion i frågor som berör maktstrukturer, land och ägande, planetens framtid och vårt eget levnadssätt. I Wanås skulpturpark söker hon sig djupare in i riter, offer och magi och prövar med fantasi en dröm om att stå i kontakt med den besjälade skogen.

Jag är intresserad av att se djupare i vad den samiska kosmologin kan spela för roll i dagens sökande efter ett mer hållbart förhållningssätt till naturen och jordens resurser. Är det möjligt att tänka sig en besjälad natur och vad skulle det i så fall innebära för vår moderna livsstil? (Carola Grahn)

Under utställningsperioden som sträcker sig från maj till november kan besökaren ta del av flera programpunkter som knyter an till utställningen i form av liveupplevelser och öppna verkstäder i Wanås Konst Studio. 

Utställning: Carola Grahn
Utställningsperiod: 6 maj – 5 november, 2023. Vernissage 6 maj.

Höst – Live Art och konstfestival
Skulpturparken fortsätter att vara en scen för samtida dans i samarbete med MARC Milvus Artistic Research, (Knislinge Gamla Skofabriken). Programmet för 2023 har tagits fram av koreografen Joanna Kotze som bjudit in internationellt erkända dansarna Mina Nishimura, Kota Yamazki och Stacy Spence för att skapa nya platsspecifika dansperformance utomhus i dialog med existerande verk i skulpturparken.

Program
Mina Nishimura och Kota Yamazki 2–3 september, 2023
Stacy Spence 9–10 september, 2023

I oktober välkomnar vi hösten med tvådagars festival med texten och konsten i centrum – samtal och uppläsningar i naturen, i skulpturparken, sensoriska guidade turer och performativa upplevelser – konst, litteratur, natur, människor och möten. Programmet till respektive dag tas fram och formas av en varsin värd. Innehållet till första dagen skapas av ett ungdomsråd medan andra dagens innehåll cureras tillsammans med David Zilber, kock, fermenteringsexpert, bokmal och författare till The Noma Guide to Fermentation

Program
20 – 21 oktober, 2023 
Mer information om programmet släpps under 2023.

Om Wanås Konst Studio – kreativitet året runt i ur och skur 
Sommaren 2022 invigdes de 500 kvadratmeter stora konstverkstäderna, Wanås Konst Studio. En plats för kreativa aktiviteter där besökare kan mötas, utbyta och skapa. Under 2023 utvecklas program och aktiviteter som löper över längre tid och som skapar nya relationer mellan barn, unga, seniorer, pedagoger och konstnärer.

Om Molly Haslund
Molly Haslund (f. 1976, verksam i Köpenhamn) kallar sina två permanenta installationer i skulpturparken för koordinationsmodeller. Hon vill öppna för flera ingångar till sina konstverk och arbetar uteslutande med välkända objekt som hon omarbetar, gunga i takt på en gungställning för åtta personer eller häng ifrån dubbla ribbstolar. Haslund är intresserad av kaos och eufori när hon gör betraktaren till deltagare.  

Om Jacob Dahlgren
I Jacob Dahlgrens (f. 1970, verksam i Stockholm) lekfulla skulptur Primary Structure (2011) blir besökaren en del av konstverket. 104 delar av samma form i 18 olika färger – Dahlgrens formspråk har referenser till minimalismen och även hur centralt det var för dess konstnärer att undersöka förhållandet mellan kropp och objekt. 

Om Carola Grahn
Carola Grahn (f. 1982 Jokkmokk, Sápmi, verksam i Malmö) arbetar konceptuellt i en rad olika medium där hon på ett lekfullt sätt utmanar stereotyper som ofta rör hennes samiska ursprung med fokus på teman som maktstrukturer och sociala konstruktioner. Grahn tog examen från Kungliga Konsthögskolan 2013. Hon har under de senaste åren haft en omfattande nationell och internationell utställningsverksamhet och mottog 2021 Asmund och Lizzie Arles skulptörpris. Carola Grahn finns representerad i bl.a. samlingarna på Statens Konstråd och Moderna Museet och är just nu aktuell med verk i utställningarna Coronasamlingen – Statens konstråds nyförvärv 2021 på Skissernas Museum och I staden växer ett fält på Malmö Konsthall.

Om Joanna Kotze
Joanna Kotze (född 1976 i Sydafrika) är en Brooklynbaserad koreograf, dansare och lärare, som har varit en del av dansscenen i New York sedan 1998. Hon skapar starkt fysiska dansföreställningar genom en samarbetsinriktad, multidisciplinär process, och presenterar olika sätt att se på påfrestningar, arbete, humor, våld, oförutsägbarhet och skönhet genom såväl rörelse som kroppens förhållande till ljud, ljus, fysiska material och rum. www.joannakotze.com @jrkotze 

Alltid på Wanås Konst: Skulpturparken med samlingen utomhus är öppen dagligen kl. 10 – 17.Om Wanås Konst

Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 tim från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar. Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring.