2021-08-11 10:20Pressmeddelande

Livräddare med Jonas Hassen Khemiri

null

Möt Jonas Hassen Khemiri som läsare. 
En av Sveriges mest hyllade författare kommer till Wanås Konst 29 augusti till den nya litteratursatsningen "Livräddare". I ett instagraminlägg oktober 2020 skrev Khemiri om ”life savers during a never ending year” och listade musiker med en särskild betydelse för honom. Med titel och upplägg inspirerat av Khemiris inlägg genomför Wanås Konst tre arrangemang med fokus på litteratur och texter, läsande och berättelser.

Programmet består av läsningar och samtal om hur livsviktig en text kan vara, oavsett om det handlar om en hip hop-låt eller en roman. Vad utmärker en livräddande text? Vad är det som gör att vissa texter stannar kvar och andra bara sipprar ut? Författaren och litteraturkritikern Eva Ström kommer att lotsa samtalet där Khemiris personliga val av texter är utgångspunkten.

När: 29 augusti kl 15.30 till cirka 17.30, inklusive paus. Förfriskningar finns att köpa i pausen.
Var: Wanås ateljé (övervåningen till Wanås Restaurant).
Programmet är kostnadsfritt. Passa på att besöka skulpturparken, entré löses på plats.

Livräddare är en serie events som inleds med Jonas Hassen Khemiri som skrivit fem romaner, sex pjäser och är översatt till trettio språk. Det andra tillfället är med Sara Stridsberg senare i höst och till det tredje tillfället skapar ett ungdomsråd innehållet med inbjudna författargäster. Vi återkommer med datum och information.

Jonas Hassen Khemiri, född 1978 i Stockholm, har skrivit romanerna Ett öga röttMontecoreJag ringer mina bröderAllt jag inte minns och Pappaklausulen, samt samlingsboken Invasion! med pjäser och noveller. Khemiri är översatt till fler än trettio språk och har bland annat tilldelats Borås Tidnings debutantpris, Sveriges Radios romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris och en Village Voice Obie Award. Allt jag inte minns fick Augustpriset som årets skönlitterära bok 2015. Khemiris femte roman Pappaklausulen publicerades 2018 och blev den första svenska bok som gått till final i National Book Award, att av de största litterära prisen i USA.

Eva Ström, född 1947 och bosatt i Kristianstad, är utbildad läkare men på heltid verksam som författare och litteraturkritiker. Hon är lyriker och prosaist. Som kritiker skriver hon främst i Sydsvenskan. Sedan 2010 är hon ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien. Eva Ström har tilldelats en rad priser, både före och efter Nordiska rådets litteraturpris, bland annat Tegnerpriset (2010), Pär Lagerkvist-priset (2013), Samfundet De Nios Särskilda pris (2014) och Harry Martinson-priset (2018). 

OM LITTERATURSATSNINGEN LIVRÄDDARE
Wanås Konst vill stärka närvaron av och intresset för litteratur, läsande och berättelser.
Litteratursatsningen Livräddare genomförs med stöd av Region Skåne.
_________________________________
För mer information vänligen kontakta:
Katja Tauberman, marknad och press
press@wanaskonst.se
Tel. 0704 57 58 67
 _________________________________
FOTO: Pierre Björk
Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar platsspecifik internationell samtidskonst utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik.

I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i konsthall och skulpturpark ingår, tar 2,5 tim till 4 tim.

Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 tim från Malmö/Köpenhamn.

Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell.
Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).

Mer information på www.wanaskonst.se
Taggar:


Om Wanås Konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom stöd av Östra Göinge kommun, Region Skåne, statligt stöd egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN). Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se