2021-10-11 07:00Pressmeddelande

Höstlov på Wanås Konst – en del av Bästa Biennalen

null

Nu är det åter höstlov i skulpturparken med aktiviteter för alla åldrar; dagkollo, gå på spännande ficklampsvisning i mörkret i skulpturparken eller testa att teckna med papper i konstverkstaden som har öppet dagligen. Alla aktiviteter ingår i entréavgiften, alltid fri entré för alla upp till 18 år. Wanås Konsts höstlovsprogram är en del av Bästa Biennalen, en konstfestival som pågår i södra Sverige. I konsthallen pågår Marit Rolands utställning som inspirerar konstverkstaden och i skulpturparken kan man se samlingen i höstskrud, sista dag för specialutställningar med Rana Begum och Martin Jacobson är 7 november. Caféet har öppet för fika och lunch. 
Vänligen kontakta pressansvarig Sofia Bertilsson på press@wanaskonst.se eller tel. 0733 86 68 20 för förfrågningar. 

Macintosh HD:Users:sofiabertilsson:Documents:Dokument 200620:Art Insider:Art Insider clients 2021:Wanås Konst:Pressbilder hösten 2021:Höstlov:Höstlov på Wanås Konst - Vira vik skrynkla_Foto Elin Magnusson.jpg
 
 Höstlov på Wanås Konst – konstverkstad Vira, vik, skrynkla. Foto Elin Magnusson
 
Program Höstlov på Wanås Konst
KONSTVERKSTAD 
Teckna med papper – Skrynkla, vira, vik! 
VAD: Vad händer om vi tecknar med pappret istället för  pappret? Vad händer om vi istället för att fylla pappret med bläck, blyerts eller kol låter pappret spela huvudrollen? 
 
HUR: I denna verkstad på Wanås Konst kan besökare i alla åldrar prova på att skapa tredimensionella teckningar. Upplev konstnären Marit Rolands pappersskapelser i utställningen Paper Drawing #34 i konsthallen och besök sedan den öppna verkstaden i anslutning till utställningen. Vi inspireras av Rolands skulpturer och skrynklar, virar och viker papper och skapar linjer, skuggor och streck som blir till tredimensionella teckningar. 
 
Datum/tider: 30 okt – 7 nov, kl. 11 – 15 
Plats: Wanås Konst 
Besöksinformation: Drop-in i mån av plats. Verkstaden finns i konsthallen, ingång via huvudentrén. 
 
 
DAGKOLLO – EN HEL DAG ATT UTFORSKA KONST!  
VAD: Tycker du om att skapa och prova på nya sätt att teckna och skulptera? Träffa konstnären Marit Roland och experimentera med vad teckning kan vara. 
 
HUR: För barn i åldern 8 – 12 år. Utforska papper under en hel dag tillsammans med Wanås Konst pedagoger och konstnären Marit Roland. Tillsammans upplever vi Marits utställning Paper Drawing #34 och sedan beger vi oss till verkstaden där vi experimenterar med papper. Vi får träffa Marit som finns med oss digitalt från Oslo och som lär oss hur vi kan arbeta med papper. 
 
Datum/tider: 4 nov, kl. 9 – 15 
Plats: Wanås Konst 
Besöksinformation: Begränsat antal platser, först till kvarn. Anmälan till pedagogik@wanaskonst.se . Ta med egen lunch, vi bjuder på fika.  
 
FICKLAMPSVISNING – UPPLEV SKULPTURPARKEN PÅ KVÄLLEN!
VAD: Vad händer i skulpturparken när det blir kväll? Hur ser konstverken ut i mörkret? Vi utforskar konstverken med ficklampor! 
 
HUR: När mörkret faller samlas vi utanför konsthallens entré. Tillsammans ger vi oss ut i skulpturparken med ficklamporna i redo för att undersöka hur konstverken ser ut när det blivit mörkt. Vi går tillsammans under hela turen. Ficklampsvisningen är främst för barn, max en modig och nyfiken vuxen per barn får följa med (vi ser gärna att syskon delar på en vuxen då antalet platser är begränsat).  
  
Datum/tider: 2 – 3 nov, kl. 17.30 – 19.00 
Plats: Wanås Konst 
Kommun: Östra Göinge 
Besöksinformation: Begränsat antal platser, först till kvarn. Anmälan till pedagogik@wanaskonst.se senast 1 nov. Ta med egen ficklampa!  
 
Om Marit Roland
Marit Roland arbetar i teckningens utvidgade fält med pappret som sitt enda material och låter processen bli en viktig del av sitt konstnärskap. I den pågående serien Paper Drawings  arbetar Roland med abstrakta, platsspecifika, skulpturala teckningar där hon tecknar med papper istället för på papper.
 
Om Bästa Biennalen
Bästa Biennalen, som har funnits i Skåne sedan 2013, arbetar för att främja barns och ungas möte med samtida konst, bland annat genom att samordna en återkommande konstbiennal vartannat år. När Bästa Biennalen nu arrangerar den femte konstbiennalen är den större än någonsin och äger rum i hela södra Sverige under perioden 23 oktober till 7 november 2021. Bästa Biennalen hemsida.
 
Konstbiennalens innehåll produceras av olika deltagande arrangörer såsom konstinstitutioner, aktörer från det fria kulturlivet och kommuner tillsammans med konstnärer. Under konstbiennalen får barn och unga möjlighet att uppleva och skapa konst tillsammans med sina vuxna, kompisar eller på egen hand genom att deltaga i arrangemang ledda av konstnärer.
 
Bästa Biennalen arbetar året runt med utvecklingsarbete, fortbildning, nätverkande och samverkan på nationell och internationell nivå.  Bästa Biennalen finansieras av Region Skåne, Kulturrådet och Ystads kommun med huvudkontor på Ystads konstmuseum. Till konstbiennalen 2021 har fem nya regioner tillkommit i södra Sverige – Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Region Kronoberg, vilka medfinansieras av sina respektive regioner.
 

Aktuella utställningar
Höst 2021
Rana Begum
Utställningsperiod: 8 maj – 7 november 2021
Curatorer: Elisabeth Millqvist & Mattias Givell
 
Martin Jacobson
Utställningsperiod: 8 maj – 7 november 2021
Curatorer: Elisabeth Millqvist & Mattias Givell
 
Höstutställning i Wanås Konst Konsthall: Marit Roland
Paper Drawing #34
Utställningsperiod: 25 september – 19 december 2021
Curator: Malin Gustavsson
………………………………………………………..
 
För mer information vänligen kontakta: Sofia Bertilsson, presskontakt
0733 86 68 20, press@wanaskonst.se
Pressrum: http://news.cision.com/se/wanas-konst 
 
Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar/The Wanås Foundation
Wanås, SE-289 90 Knislinge
http://www.wanaskonst.se/sv-se/Pressrum:  http://news.cision.com/se/wanas-konst  (här finns bilder för nedladdning)
 
Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar
Besök Wanås
Wanås Konst Skulpturpark med samlingen öppen året runt dagligen kl. 10 – 17.
Wanås Konst Konsthall, Shop & Deli, Café öppettider 2021: öppet 6 mars – 19 december 2021.
Till 7 nov, tis – sön 11 – 16*
13 nov – 19 dec, lör–sön 11 – 16

*Höstlov, 18 okt – 24 okt, 30 okt – 7 nov, dagligen, 11 – 16

Wanås Konst Café – fika, smörgås och soppa under konsthallens öppettider. www.wanaskonst.se
Wanås Restaurant Hotel – vänligen se www.wanasrh.se
………………………………………………………..
 
Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar platsspecifik internationell samtidskonst utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik.
 
I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i konsthall och skulpturpark ingår, tar 2,5 tim till 4 tim.

Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 tim från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se

Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).
 
För mer information vänligen kontakta:   
Sofia Bertilsson, presskontakt
0733-86 68 20, press@wanaskonst.se
http://www.wanaskonst.se/sv-se/
Pressrum: http://news.cision.com/se/wanas-konst (här finns fler bilder för nedladdning)
Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar platsspecifik internationell samtidskonst utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik.

I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i konsthall och skulpturpark ingår, tar 2,5 tim till 4 tim.

Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 tim från Malmö/Köpenhamn.

Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell.
Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).

Mer information på www.wanaskonst.se
Taggar:


Om Wanås Konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom stöd av Östra Göinge kommun, Region Skåne, statligt stöd egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN). Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se