2020-07-27 07:00Pressmeddelande

Dans och koreografi med Temporary Worlds på Wanås Konst hösten 2020

null

I september kommer Wanås Konsts LIVE program 2020 som samlar koreografi och immersiva akter under rubriken Temporary Worlds. Programmet är en del av ett samarbete mellan Wanås Konst, IAC, Lunds Universitet och Bjarke Pedersen och Johanna Koljonens Participation Design Agency som utforskar virtual reality och digitalkonst. Under hösten fortsätter Kimsoojas utställning, Sowing Into Painting, som pågår till 1 november, 2020. Skulpturparken är över 40 ha stor vilket motsvarar 80 fotbollsplaner och besökare möts inte i stora grupper, biljetter och förtäring kan köpas utan att gå in i konsthallen. Aktuell utställning är Kimsooja, Sowing Into Painting, som pågår till 1 november, 2020.
Temporary Worlds samlar immersiva akter p Wans Konst Pontus Pettersson Bodies of Water  Photo Salad Hilowle
Pontus Pettersson, Bodies of Water. Foto: Salad Hilowle
Temporary Worlds – koreografi, immersiva akter och LARP
Wanås Konsts LIVE program 2020 samlar i september koreografi och immersiva akter under rubriken Temporary Worlds. Programmet aktiverar och förstärker förvandling som en viktig del av upplevelsen av platsen Wanås. Samarbetet med koreografer under ledning av Rachel Tess fortsätter ett flera år långt intresse för dans och performance som inleddes 2014 och kombineras med en publik del av projektet VRAL där Wanås Konst tillsammans med Inter Arts Center, del av Lunds universitet, och Participation Design Agency – Bjarke Pedersen & Johanna Koljonen, utforskat virtual reality och digitalkonst. Programpunkterna vidgar förståelsen av det virtuella digitala till det immersiva.
Genom förbokningar och utformning av de olika akterna kommer Wanås Konst att skapa en säker situation för publik, performers och personal.
Program Temporary Worlds 
12–13 september Lundahl & Seitl, Symphony of a Missing Room. I samarbete med IAC & PDA
26–27 september Pontus Pettersson, Bodies of Water. I samarbete med MARC
26–27 september  Pedersen & Stark To The Bitter End. I samarbete med IAC & PDA 
Johanna Koljonen, författare, kritiker och kulturjournalist skriver om Temporary Worlds i Wanås Konsts programtidning #WK20:
Temporary Worlds knyter an till två av de senaste årtiondenas smygande megatrender på hela kulturområdet: det interaktiva och det världsbyggande. På så vitt skilda områden som populärkultur och spel, postmodern litteratur, reality-TV med publikomröstningar, experimentell teater, digital och relationell konst har interaktionen gradvis vunnit mark. Verk som inte är kompletta utan mottagarens medskapande är i dag en självklar del av vår vardag.
…Platsens fysiska och sociala logik – både den konkreta, t.ex. att vi är här på Wanås, och den temporära, som samtidigt representeras inuti verket – påverkar vilka vi upplever att vi kan vara, och vilka handlingar vi kan föreställa oss är möjliga.
Planerad dans och koreografifestival med Cristina Caprioli i augusti är inställd med anledning av Covid-19.
Lundahl & Seitl grundades 2003 och är ett antidisciplinärt konstnärligt samarbete mellan Christer Lundahl och Martina Seitl. Deras projekt undersöker förhållandet mellan människans medvetande och vår kulturs teknologiska utveckling och är ofta skapade specifikt för en plats, ett medium eller en situation. Lundahl & Seitl har visat verk runt om i världen, bland annat på Royal Academy of Arts, London, Martin-Gropius-Bau i Berlin, Wooran Foundation i Seoul samt på Nationalmuseum och Magasin III i Stockholm. Symphony of a Missing Room är ett projekt av konstnärsduon som ställs ut på museer runt om i världen, men verket är också ett tillfälligt museum om sig själv som reflekterar tillbaka på sin egen kedja av upptäckter. Under performancen vägleds du genom konstverkets simulerade virtuella rum av en röst i trådlösa hörlurar, samtidigt som du fysiskt förs genom platsen av en guide.
Pontus Pettersson (f. 1983, bosatt i Stockholm) är utbildad koreograf, dansare och konstnär med masterexamen från DOCH och Konstfack, i hans praktik smälter utställning och föreställning i hop. Bodies of Water är en koreografisk installation, vatten som tema är något som han säger alltid varit närvarande i det han gör i form av fontäner, rörelsespråk och dikter. Bodies of Water är ett samarbete med Rachel Tess, dansare och koreograf och Wanås Konsts affilierade curator dans. Hon är verksamhetsledare för Milvus Artistic Research Center, MARC, ett interdisciplinärt residency-program.
Pedersen & Stark To The Bitter End LARP-performance
Bjarke Pedersen (född 1975) är creative director och utvecklare av LARPs (Live Action Role Playing) bosatt i Malmö han och Lizzie Stark utgör ett skrivteam. To the Bitter End är en personlig performativ upplevelse för två personer som tar deltagarna på en resa genom en på förhand utdömd relation. Två kortlekar, en till vardera deltagare, ger paret instruktioner medan de bygger upp och förstör romansen – från den första rodnande kärleken till det plågsamma, stökiga slutet. Vågar du bli kär och samtidigt förlora kärleken?
 
Pågående utställning:
Kimsooja
Sowing Into Painting
Curatorer: Elisabeth Millqvist & Mattias Givell
Utställningsperiod: 9 maj – 1 november 2020
Så gör vi på Wanås Konst för att göra besöket tryggt
Vi välkomnar besökare att uppleva konsten och naturen och njut av friska luften. Området omfattar 40 hektar. Wanås Konst följer löpande händelseutvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående COVID-19.
Åtgärder kopplat till besök för att förhindra smittspridning:
Städfrekvensen har utökats.
Vi har en strikt policy om att personalen ska stanna hemma vid minsta möjliga symtom och uppmanar besökare att vid minsta antydan till sjukdomssymptom stanna hemma.
Vi organiserar så att kö eller trängsel undviks. Vi har utökat med olika platser där du kan äta utomhus. Soppa, kaffe, fika kan fås som take away. Du kan betala entré och beställa take away utan att gå in i konsthallen.
På grund av COVID-19 uppmanar vi besökare och media att hålla koll på hemsidan för ev. ändringar.
………………………………………………………
Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar
Besök Wanås
Wanås Konst Skulpturpark
med samlingen öppen året runt dagligen kl. 10 – 17.
Wanås Konst Konsthall, Shop & Deli, Soppcafé öppettider 2020: www.wanaskonst.se
29 feb – 9 maj, fre – sön, kl. 11 – 16
10 maj – 30 sep, alla dagar, kl. 10 – 17 (Midsommarafton 19 jun stängt )
1 okt – 1 nov okt, tis – sön, kl. 11 – 16
Specialöppet: påsklovsveckan, 6 – 13 apr, dagligen, kl. 11–16, höstlovet, 26 okt – 1 nov, dagligen, kl. 11–16
Wanås Konst soppcafé – fika och soppa under konsthallens öppettider.
Wanås Restaurant Hotel – vänligen se www.wanasrh.se
För mer information vänligen kontakta:   
Sofia Bertilsson, presskontakt
0733-86 68 20, press@wanaskonst.se
http://www.wanaskonst.se/sv-se/
Pressrum: http://news.cision.com/se/wanas-konst (här finns fler bilder för nedladdning)
Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. 
Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i konsthall och skulpturpark ingår, tar 2,5 h till 4 h. Beroende på säsong och program kan man delta i specialaktiviteter och promenader. Skulpturparken har årligen ca 80 000 besök och upp till 10 000 barn och unga deltar i konstpedagogiska aktiviteter. För sitt konstpedagogiska arbete tilldelades Wanås Konst Region Skånes kulturpalett 2019.
Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).
Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se
Taggar:


Om Wanås Konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom stöd av Östra Göinge kommun, Region Skåne, statligt stöd egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN). Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se