2021-11-08 08:00Pressmeddelande

Bokevent för unga med Lizette Edfeldt och Mats Strandberg

null

Söndagen 28 november presenterar Wanås Konsts ungdomsråd Dear Dystopia, you make me feel alive – ett bokevent för unga planerat av unga och en del av litteratursatsningen Livräddare. Under en eftermiddag blir Wanås Konst en mötesplats som fylls med överraskningar och bokupplevelser tillsammans med de hyllade författarna Lizette Edfeldt och Mats Strandberg, musik och samtal om allt från dystopier till queera karaktärer. Ungdomsrådet består av en grupp från Kristianstad och Östra Göinge i åldern 14 – 19 år. Projektet har genomförts i samarbete med Kristianstad och Östra Göinge bibliotek.
Vänligen kontakta pressansvarig Sofia Bertilsson på press@wanaskonst.se eller tel. 0733 86 68 20 för förfrågningar. 
Ungdomsrdet fr Livrddare p Wans Konst
 
 Ungdomsrådet som består av en grupp från Kristianstad och Östra Göinge ligger bakom Dear Dystopia, you make me feel alive. Foto Wanås Konst
 
Dear Dystopia, you make me feel alive – ett bokevent för unga av unga
I augusti träffades vi för första gången på Wanås Konst, under en vecka grottade vi ner oss i vårt gemensamma intresse – böcker och litteratur. Vårt uppdrag – att planera ett bokevent för unga. Vi vill visa att läsning existerar utanför skolan och att man genom böcker och litteratur kan hitta nya vänner och dela upplevelser. Ungdomsrådet
I mörkaste november flyr vi verkligheten in i dystopiernas värld under en eftermiddag som planerats av Wanås Konsts ungdomsråd. Med bokeventet Dear Dystopia, you make me feel alive söndagen 28 november gör de Wanås Konst till en mötesplats för unga och andra intresserade, fylld med överraskningar och bokupplevelser. Ta del av författarmöten, tävlingar, musik av Psykorkestern och samtal om allt från dystopier till queera karaktärer. Livräddare är en serie events som inleddes med författaren Jonas Hassen Khemiri, Dear Dystopia, you make me feel alive som nu presenteras är ungdomsrådets tillfälle, planerat av unga för unga, med inbjudna författargäster. I mars 2022 fortsätter serien med författaren Sara Stridsberg med gäster. Med Livräddare vill Wanås Konst stärka närvaron av och intresset för litteratur, läsande och berättelser. Litteratursatsningen genomförs med stöd av Region Skåne.
Det händer 28 november på Wanås Konst
Under dagen blir det författarsamtal med de hyllade författarna Lizette Edfeldt och Mats Strandberg samt aktiviteter för alla; tävlingar, boksignering, massor av boktips och bokpyssel. Programmet vänder sig till både inbitna läsare och de som är nyfikna på böcker. Caféet serverar fika från böckernas värld som man kan ta med ut och äta vid öppen eld. Dagen bjuder på en unik möjlighet att med flera sinnen uppleva delar av Lizettes roman Brännmärkt ute i skulpturparken. Indieproggbandet Psykorkestern avslutar söndagen med dystopisk livemusik. Det finns gratis buss till och från eventet.
Program
När: söndag 28 november kl. 13 – 17. Caféet är öppet under hela eventet.
Var: På flera platser inomhus på Wanås och ute i skulpturparken.

Biljetter: Programmet är kostnadsfritt. Platserna på författarsamtalen är begränsade. För garanterad plats boka din gratisbiljett på Wanås Konst hemsida. Passa på att besöka skulpturparken. Är du över 25 år ingår biljett till eventet i entréavgiften, är du 25 år eller yngre fri entré.
Gratis buss: buss till Wanås avgår från Kristianstad och från Knislinge. Avfärd Kristianstad järnvägsstation kl. 12.30 och från Knislinge Busstation kl. 12.50. Retur från Wanås kl. 17.00, med stopp i Knislinge och slutstation Kristianstad.
Föranmälan krävs för bussresa och garanterad plats till författarsamtal: Boka biljett på www.wanaskonst.se
Vill du ta del men inte är på plats? Vi uppdaterar om hur olika delar av bokeventen görs tillgängliga online. Mer information kommer. Redan nu finns samtalet mellan Jonas Hassen Khemiri och Eva Ström tillgängligt på Wanås Konsts hemsida.
Författargäster:
Lizette Edfeldt (f 1993) är journalist och debuterade 2017 med romanen Brännmärkt, en dystopisk, intensiv framtidsskildring, som på kort tid blivit ett referensverk inom den svenska ungdomslitteraturen. Under Dear Dystopia berättar hon om hur romanen kom till och varför hon ville skriva en dystopi. Efter samtalet finns möjlighet att ställa frågor och att träffa Lizette.
Mats Strandberg (f.1976) fick sitt stora genombrott 2011 med världssuccén Cirkeln (skriven tillsammans med Sara Bergmark Elfgren) som filmatiserades och nominerades till Augustpriset. Han har även skrivit den preapokalyptiska romanen Slutet som 2020 utsågs till årets ungdomsbok på Storytel Awards och skräckromanerna Färjan, Hemmet och Konferensen. Under Dear Dystopia svarar Mats Strandberg på frågor om queera teman, karaktärer i sina romaner och om sin kärlek till skräckromaner. Var med och ställ frågor och träffa Mats under dagen.
Musik:
Indieproggbandet Psykorkestern är ett ungt band på den lokala musikscenen som spelar rock med influenser av indie, progressiv metal och pop som är aktuella med singeln Hjärtslag.
Ungdomsrådet
Ungdomsrådet består av en grupp på upp till 10 personer från Kristianstad och Östra Göinge kommun i åldern 14 – 19 år som träffats sedan augusti. Träffarna har genomförts i samarbete med Kristianstad och Östra Göinge bibliotek och Wanås Konst.
Om litteratursatsningen Livräddare
Livräddare är en serie tillfällen som utformas av inbjudna författare och ett ungdomsråd. Litteratursatsningen inleddes med Jonas Hassen Khemiri som skrivit fem romaner, sex pjäser och är översatt till trettio språk. Det aktuella bokeventet är ungdomsrådets tillfälle som planerats av unga för unga med inbjudna författargäster. Wanås Konst vill stärka närvaron av och intresset för litteratur, läsande och berättelser. Projektets titel är inspirerad av ett Instagraminlägg i oktober 2020 av Khemiri om ”life savers during a never ending year” där han listade musiker med en särskild betydelse för honom. Litteratursatsningen Livräddare genomförs med stöd av Region Skåne. Ytterligare event i serien med författaren Sara Stridsberg samt gäster äger rum den 19 mars, 2022.
Aktuella utställningar
Höstutställning i Wanås Konst Konsthall: Marit Roland
Paper Drawing #34

Utställningsperiod: 25 september – 19 december 2021
Curator: Malin Gustavsson
Skulpturparken med samlingen
Öppen dagligen kl. 10 – 17
………………………………………………………..
 
För mer information vänligen kontakta: Sofia Bertilsson, presskontakt
0733 86 68 20, press@wanaskonst.se
Pressrum: http://news.cision.com/se/wanas-konst 
 
Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar/The Wanås Foundation
Wanås, SE-289 90 Knislinge
http://www.wanaskonst.se/sv-se/Pressrum:  http://news.cision.com/se/wanas-konst  (här finns bilder för nedladdning)
 
Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar
Besök Wanås
Wanås Konst Skulpturpark med samlingen öppen året runt dagligen kl. 10 – 17.
Wanås Konst Konsthall, Shop & Deli, Café öppettider 2021: öppet 6 mars – 19 december 2021.
13 nov – 19 dec, lör–sön 11 – 16

Wanås Konst Café – fika, smörgås och soppa under konsthallens öppettider. www.wanaskonst.se
Wanås Restaurant Hotel – vänligen se www.wanasrh.se
………………………………………………………..
 
För mer information vänligen kontakta:   
Sofia Bertilsson, presskontakt
0733-86 68 20, press@wanaskonst.se
http://www.wanaskonst.se/sv-se/
Pressrum: http://news.cision.com/se/wanas-konst (här finns fler bilder för nedladdning)
Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar platsspecifik internationell samtidskonst utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik.

I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i konsthall och skulpturpark ingår, tar 2,5 tim till 4 tim.

Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 tim från Malmö/Köpenhamn.

Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell.
Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).

Mer information på www.wanaskonst.se
Taggar:


Om Wanås Konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom stöd av Östra Göinge kommun, Region Skåne, statligt stöd egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN). Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se