2020-08-03 07:00Pressmeddelande

Besökarna förvandlar Kimsoojas linfält till oljefärg och textil

null

Med start i augusti kan besökare lära sig om linets väg till oljefärg och textil på Wanås Konst. I samband med Kimsoojas utställning, Sowing Into Painting, samarbetar skulpturparken med en rad linexperter och organisationer och ordnar aktiviteter där besökarna deltar. Dessutom finns det möjlighet att anmäla sig till en kurs i linspinning i arrangemang av Skånes Lincentrum. Sista programpunkt blir en konstverkstad under Höstlovet v. 44. Skulpturparken är över 40 ha stor vilket motsvarar 80 fotbollsplaner, biljetter och förtäring kan köpas utan att gå in i konsthallen. Kimsoojas utställning, Sowing Into Painting, pågår till 1 november, 2020.
 
Beskarna frvandlar Kimsoojas linflt till oljefrg och textil p Wans Konst Foto Martin Lang
Kimsooja, Sowing into Painting, 2020. Foto: Martin Lang. Courtesy Kimsooja Studio
Följ linets väg till oljefärg och textil
Linet som ska skördas och bearbetas är en del av utställningen, ett linfält som såddes i april vars titel är just Sowing Into Painting. I samband med skörden ordnas tillsammans med olika samarbetspartner programaktiviteter för besökarna som ger inblick i resan från hur oljelin blir linoljefärg och spånadslin textil. De gröna groddarna har blivit himmelsblåa blommor, styva stjälkar och små frön som torkas och görs till nya produkter. Besökarna kan delta i arbetet genom prova på-aktiviteter under vägledning av Skånelin. Processen omfattar att rycka, bunta, frörepa, röta, bråka, häckla, skäkta för att så småningom spinna och väva. Programuppdateringar sker kontinuerligt och exakta tider kan komma att uppdateras då processen är beroende av väder och linets mognad. Håll utkik på vår hemsida och i sociala medier för kalender och information. Genom utformning av de olika programpunkterna kommer Wanås Konst att skapa en säker situation för publik och medverkande. Vissa arrangemang kräver förbokning.
Med planteringsprojektet från sådd till måleri knyter Kimsooja samman intresset för måleri och textil som präglat hennes konstnärskap. Hon beskriver sina tankar om fältet som ett konstverk:
Såväl som en fysisk källa till målerimaterial blir fältet en föränderlig målning som likt ett mönster täcker marken, en väv i jorden.
Linodlingen tar oss direkt tillbaka till konsthistorien och fördjupar Kimsoojas undersökning av att låta materialet vara måleri. På fältet växer både spånadslin – som används för att tillverka målarduk, och oljelin som ger det klassiska bindemedlet i konstnärers oljefärg – linolja. För Kimsooja är fältet ett konstverk som låter liv och konst bli ett.
Programpunkter från augusti till oktober
Augusti
Att rycka lin, var med om första steget i beredningen

Lördag 15 och söndag 16 augusti, kl. 11 – 15.
Vi rycker spånadslinet – växten rycks upp med rötterna från marken – och hänger det på tork under ledning av föreningen Skånelin. Det finns också möjlighet att göra egna buketter av linet.
Plats: Wanås Konst
Kostnad: Ingår i entréavgiften
Linet frörepas och rötas
Söndag 30 augusti, kl. 12 – 15
Vi frörepar spånadslinet och lägger det till rötning under vägledning av Skånelin.
Plats: Wanås Konst
Kostnad: Ingår i entréavgiften
September
Linet bråkas, skäktas och häcklas

Söndag 27 september, kl. 12–15
Var med och prova på när spånadslinet bråkas, skäktas och häcklas. Skånelin deltar med demonstration och vägledning av linberedningen.
Plats: Wanås Konst
Kostnad: Ingår i entréavgiften
Utställningen Vävaren i Båstad på Skånes Lincentrum
Lördag 12 september, kl. 10 – 17 .
Skånelin visar utställning med Vävaren i Båstad som del av Söderåsdagen.
Plats: Obs! Skånes Lincentrum, Knutstorp
Oktober
Kurs i linspinning på Skånes Lincentrum

Lördag och söndag, 10 – 11 oktober, kl. 10– 16.
Obs! Plats: Skånes Lincentrum, Knutstorp
Kursledare: Eva Olsson och Monika Olsson
Pris: 800 kr, eventuella materialkostnader tillkommer, medtag spinnrock eller låna.
Anmälan senast 21 september till Eva Olsson 070-256 27 46
Höstlov på Wanås Konst (v 44)
26 oktober – 1 november
Öppen verkstad: måla med olja och gör färg
Plats: Wanås Konst
Kostnad: Ingår i entréavgiften, fri entré för barn och unga upp till 18 år.
Fler aktiviteter i höst
Vi gästas av personer med linexpertis som Per Dahlqvist, vd Vävaren i Båstad, Gunnar Ottosson, Ottossons Färgmakeri och konstnärer som gjort linet till sitt material.
För övriga aktiviteter i höst meddelas datum senare.
Vi samarbetar även med Svenska Vävstolsmuseet i Glimåkra, Östra Göinge – en ideell kulturförening med permanent utställning av vävstolar och redskap som arrangerar utställningar, aktiviteter och föreläsningar. Sedan 2004 ingår museet i gruppen Arbetslivsmuseer. www.vavmuseum.se
Skånelin vill sprida information om spånads- och oljelin och är kontaktorgan för linvänner som spinner, väver och knypplar. Se mer av deras program. www.skanelin.se
Pågående utställning:
Kimsooja
Sowing Into Painting
Curatorer:
Elisabeth Millqvist & Mattias Givell
Utställningsperiod: 9 maj – 1 november 2020
Så gör vi på Wanås Konst för att göra besöket tryggt
Vi välkomnar besökare att uppleva konsten och naturen och njut av friska luften. Området omfattar 40 hektar. Wanås Konst följer löpande händelseutvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående COVID-19.
Åtgärder kopplat till besök för att förhindra smittspridning:
På grund av COVID-19 uppmanar vi besökare och media att hålla koll på hemsidan för ev. ändringar.
………………………………………………………
Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar
Besök Wanås
Wanås Konst Skulpturpark
med samlingen öppen året runt dagligen kl. 10 – 17.
Wanås Konst Konsthall, Shop & Deli, Soppcafé öppettider 2020: www.wanaskonst.se
29 feb – 9 maj, fre – sön, kl. 11 – 16
10 maj – 30 sep, alla dagar, kl. 10 – 17 (Midsommarafton 19 jun stängt )
1 okt – 1 nov okt, tis – sön, kl. 11 – 16
Specialöppet: påsklovsveckan, 6 – 13 apr, dagligen, kl. 11–16, höstlovet, 26 okt – 1 nov, dagligen, kl. 11–16
Wanås Konst soppcafé – fika och soppa under konsthallens öppettider.
Wanås Restaurant Hotel – vänligen se www.wanasrh.se
För mer information vänligen kontakta:   
Sofia Bertilsson, presskontakt
0733-86 68 20, press@wanaskonst.se
http://www.wanaskonst.se/sv-se/
Pressrum: http://news.cision.com/se/wanas-konst (här finns fler bilder för nedladdning)
Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. 
Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i konsthall och skulpturpark ingår, tar 2,5 h till 4 h. Beroende på säsong och program kan man delta i specialaktiviteter och promenader. Skulpturparken har årligen ca 80 000 besök och upp till 10 000 barn och unga deltar i konstpedagogiska aktiviteter. För sitt konstpedagogiska arbete tilldelades Wanås Konst Region Skånes kulturpalett 2019.
Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).
Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se
Taggar:


Om Wanås Konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom stöd av Östra Göinge kommun, Region Skåne, statligt stöd egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN). Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se